Že leta 2015 sem na blogu objavil svoj recept za krompirušo – krompirjev zavitek, ki je še danes eden izmed najbolj branih receptov na Blaž kuha.
Takrat sem imel občutek, da bo ljudem všeč, a nikakor nisem pričakoval, da bo postal takšna stalnica. Danes ima ta recept že 49.632 unikatnih ogledov, kar je noro veliko za eno preprosto, domačo jed.
Ker pa letos praznuje deset let od svoje prve objave na blogu, sem se odločil, da mu naredim častno družbo – brezglutensko verzijo.
Tako je nastala ta nova krompiruša, pri kateri testo zamenjajo riževi listi – rezultat pa je ravno tako hrustljav, sočen in preprost za pripravo.
Če želiš pokukati v original iz leta 2015, ga najdeš tukaj 👉 Krompiruša (krompirjev zavitek).
Sestavine za 4 zvitke
Nadev
-
350 g krompirja za pečenje (3 manjši)
-
80 g čebule (1 manjša)
-
150 g kisle smetane
-
1 čajna žlica soli
-
mleti poper po okusu
Ostalo
-
2 jajci
-
12 riževih listov (premer 22 cm)
-
30 ml olivnega olja
1/2 čajne žlice črnega sezama
-
1 ščep soli
-
1 ščep popra
Postopek priprave
-
Priprava nadeva: Krompir operi, olupi, naribaj in dobro ožemi. Dodaj drobno nasekljano čebulo, kislo smetano, začini s soljo in poprom ter dobro premešaj.
-
Priprava jajčne mešanice: V večjem globokem krožniku razžvrkljaj jajci, dodaj ščep soli in popra.
-
Polaganje riževih listov: Rižev list po eni strani pomoči v jajce in ga položi na delovno površino z mokro stranjo navzgor. Postopek ponovi z drugim listom in ga položi ob prvega, da se 1/4 prekriva. Dodaj še tretji list na enak način.
-
Oblikovanje zvitka: Nadev razporedi v tanki plasti po dolgem do polovice riževih listov in tesno zavij v zvitek. Zvitek nato oblikuj v »polža« in ga položi na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponavljaj, dokler ne porabiš vseh sestavin.
-
Premaz in peka: Olivno olje zmešaj s 30 ml hladne vode in premaži zvitke. Potrosi s sezamom. Peci v ogreti pečici na 200 °C približno 38 minut. Med peko jih vsaj trikrat premaži z mešanico olja in vode, zadnjič pet minut pred koncem.
-
Nadev lahko brez težav prilagodiš – krompir lahko zamenjaš z mesnim, skutnim, špinačnim ali humusom iz čičerike.
-
Možna je tudi sladka verzija – z jabolki, cimetom ali, kot bom jaz naredil v naslednjih dneh, nutelo in banano.

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar