Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

SIR

0
Legenda govori, da je sir pred več kot 4000 leti odkril arabski trgovec, ki je potoval preko puščavo z zalogo mleka. Vročina je mleko sesirila, sirotka se je ločila od skute, popotnik pa je potem lahko jedel sir in pil sirotko.
V Evropo naj bi po zapisih prvi siri prispeli iz Male Azije, a so se kaj kmalu po Evropi razvile nove vrste sirov. V Italiji je okoli leta 1597 nastal legendarni sir Parmezan, najbolj znan francoski sir Camembert je nastal v letih okoli 1791, v Švici je začel svojo slavno pot Ementalski sir, a tudi v Sloveniji so predvsem v samostanih izdelovali že v srednjem veku različne vrste sira.
Poleg klasičnih sirov iz kravjega mleka so najbolj priljubljeni še ovčji in kozji sir. Sir je mlečni izdelek iz prešane sirnine, ki v kombinaciji s sirotko nastane pri koagulaciji mleka. Mleko se sesiri, ko mu sirarji dodajo sirilo, to je encim, ki razkraja mlečni protein.
Sir, ki je pogosto na naših jedilnikih, vsebuje veliko hranilnih in drugih dragocenih snovi. Je vsestransko pomembno živilo, ki je zaradi bogate prehranske vrednosti primerno za obogatitev dnevnega obroka hrane, saj je odličen vir beljakovin, vitaminov B, kalcija, ogljikovih hidratov in mlečnih maščob. Marsikdo si dneva brez mlečnih proizvodov in sira ne predstavlja, zato je smiselno uživati sir, ki vsebuje čim manj maščobe.





Poleg telesnih aktivnosti je pomembno, da se posvetimo tudi zdravi prehrani. V ospredje prihajajo lahki obroki in prigrizki, saj težki obroki obremenijo našo prebavo, še posebej v poletnih dneh.

Sir Šmarski Rok v primerjavi z drugimi slovenskimi siri vsebuje manj maščob, in sicer le 25%.
 Sir je pridelan izključno iz slovenskega mleka, nima dodanih konzervansov, je nosilec znaka Višja kakovost.

Popestrite si jedilnik z zdravjem, predvsem v poletnih dneh, saj vročina še dodatno obremenjuje naše telo.
SADNA SOLATA S SIROM
Sestavine:
mešano sadje (marelice, ananas, grozdje, jagode, melona...)
30 dag sira Šmarski Rok
sok ene limone
Priprava:
Sadje operemo, očistimo ter narežemo na manjše kocke. Dodamo še sir narezan na kocke in limonin sok, dobro premešamo in postrežemo.
POPEČENI INDIJSKI OREŠČKI Z ZAČIMBAMI IN SIROM
Sestavine:
sir Šmarski Rok
1 čajno žličko soli
1 žlico vroče vode
1 pest indijskih oreščkov (indijski oreščki veljajo za najbolj zdrave med vsemi oreščki, a lahko izberete oreščke tudi po svojem okusu)
2 vejice luštreka ( lako tudi rožmarin ali timijan)
1 žličko olivnega olja
Priprava:
V pekač stresemo sol, dodamo vodo ter premešamo, da se sol stopi. Dodamo še oreščke in sesekljan svež luštrek, vse skupaj dobro premešamo in pečemo približno 18 minut v segreti pečici na 200°C. Pekač vzamemo s pečice, oreščke poškropimo z olivnim oljem ter počakamo, da se ohladi. Ko so oreščki ohlajeni dodamo še na kocke narezan sir, premešamo in postrežemo.
Postrežemo na rukoli kot hladno predjed ali pa kot popoldanski prigrizek k kozarcu odličnega vina.

TRAČKO PRIPOROČA
PREBUDI ENERGIJO V SEBI IN PRIDOBI MOČ AMAZONSKEGA PRAGOZDA!
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo