SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

POTRATNA POTICA

Zahtevnost: *****
Čas priprave: 2 h 45 minut
Nasvet: obstajajo različna imena, uporablja se tudi ime - ponarejena potica; kljub dolžini recepta se ne ustrašite, ko boste začeli s pripravo boste videli, da je bolj enostavno kot se zdi ; plasti lahko sestavite tudi drugače
ponarejena potica


Sestavine:

BISKVIT svetel ; BISKVIT temen – osnovni recepturi dodamo 2 žlice finega kakava in odvzamemo 1 žlico moke:
3  kom jajca
0,12 kg sladkorja
0,12 kg moke
1/2 čajne žličke pecilnega praška
1 žlica olja
3 žlice mleka

KVAŠENO TESTO:
0,60 kg moke
½ čajne žličke soli
1 rumenjak
3 žlice kristalnega sladkorja
½ čajne žličke naribane limonine lupine
3 žlice ruma
2,5 dag kvasa
0,10 kg masla ali margarine
0,40 lit mleka

OREHOV NADEV:
0,45 kg mletih orehov
0,15 kg sladkorja
1 zavitek vanili sladkorja
½ čajna žlička naribane limonine lupine
1noževa konica cimeta
½  kisle smetane (lonček 180g)
2  jajci
0,15 lit mleka

SKUTIN NADEV:
0,50 kg nepasirane skute
1 ščep soli
1/2 kisle smetane (lonček 180g)
2 jajci
1 zavitek vanili pudinga

DRESING:
0,1 lit ruma
0,1 lit vode

stepena jajca za mazanje

Predpriprava:
- Biskvit:
Jajca penasto stepemo z dodatkom sladkorja in vanili sladkorja, dodamo moko pomešano s pecilnim praškom ( pri čokoladnem v moko vmešamo še kakav), olje ter mleko in narahlo premešamo. Zlijemo v pekač (premer približno 30*40cm) ter pečemo v ogreti pečici na 200°C približno 8 minut. Svetel biskvit prečno prerežemo.

- Kvašeno testo:
Vzhajamo kvas z žličko sladkorja ter mlačnega mleka. V kozici razpustimo maslo, a v moki naredimo jamico ter v njo damo sol, kristalni sladkor, rum, rumenjak, naribano limonino lupino in polovico hladnega mleka.
Na hitro premešamo, dodamo vzhajan kvas. Zamesimo testo, po potrebi dolivamo mlačno mleko, dodamo maslo in gnetemo nekaj minut (testo je dobro pregneteno – ko ga prerežemo, je gladko in brez zračnih mehurčkov). Pregneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja – približno 1 ura. 

- Nadevi za potratno potico:
Z beljakov naredimo trd sneg.
K mletim orehom dodamo vse naštete sestavine z recepture za nadev, dobro premešamo, dodamo stepene beljake ter narahlo premešamo,
Postopek ponovimo pri  skutinem nadevu.

Priprava:
Vzhajano testo razpolovimo ter razvaljamo v velikost pekača ( 40x70 cm ). V pomaščen pekač položimo prvi kos testa ter ga premažemo s polovico orehovega testa, nato prekrijemo s svetlim biskvitom.
Svetel biskvit namočimo z mešanico ruma in vode ter premažemo s polovico skutinega nadeva, čez položimo temen biskvit, ponovno namočimo z mešanico ruma in vode ter premažemo s preostankom skutinega nadeva.
Čez skuto položimo svetel biskvit ter ga namočimo in premažemo z preostankom orehove mase.
Na koncu čez orehov nadev položimo drugo polovico kvašenega testa, prebodemo in pustimo približno pol ure počivat. Premažemo s stepenim jajcem, položimo v ogreto pečico na 190°C ter pečemo 50 minut.
Ko smo potratno potico ( nekateri jo poimenujejo tudi – ponarejena) spekli, jo v pekaču ohladimo.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]