Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Grmada

Sladka naslada, ki vedno vžge, ima kar nekaj izpeljank. Predstavljam vam mojo verzijo priljubljene sladice grmada, ki je odličnega okusa.
recept grmada, recepti grmada, recepti sladice, recepti mascarpone


Zahtevnost:
 50 minut / 1,50 ure
Sestavine za skledo premera 27 cm in višine 9 cm:
6 jajc
9 žlic kristalnega sladkorja
5 žlic moke
2 žlice kakava
5 žlic + 0,40l mleka
5 žlic olja
1 čajna žlička pecilnega praška
4 žlice jedilnega škroba (gustin)
0,25 kg kremnega sira mascarpone
1 žlica vanili arome
0,20 kg mlečne čokolade s celimi lešniki
0,20 kg narezanih mandljev na lističe
PREDPRIPRAVA
Biskvit
V posodi, na najvišji hitrosti z električnim mešalnikom, penasto stepemo (približno 4 min) 5 jajc s petimi žlicami kristalnega sladkorja.

Kremni zmesi dodamo 5 žlic moke, mleka in olja, eno čajno žličko pecilnega praška ter s pomočjo kuhinjske metlice vse skupaj na rahlo premešamo.
Polovico mase stresemo v pekač (30*22cm) in poravnamo. K drugi polovici primešamo dve žlice kakava, nato maso s presledki vlivamo na svetli del mase.
Pekač položimo v ogreto pečico na 185°C in pečemo 25 minut.
Na pol ohlajen biskvit narežemo na 6 enakih kosov (kocka) in nato vsak kos prerežemo prečno še na pol, tako da dobimo 12 kosov biskvita.
MANDELJNI

Mandeljne narezane na lističe prepražimo na ponvi brez dodatka maščobe. 

Pražite jih toliko časa, da dobite nežno zlato-rjavo barvo lističev.
ČOKOLADA

Mlečno čokolado s celimi lešniki grobo naribamo.

Če vam uide kak cel lešnik ali manjši košček čokolade ga kar pustite.
KREMA
0,40 l mleka vlijemo v kozico in segrejemo. 

V posodo ubijemo eno jajce, dodamo 4 žlice kristalnega sladkorja, eno žlico vanili arome, 4 žlice jedilnega škroba, prilijemo 0,10 l hladne vode ter dobro zmešamo.

Ko nam mleko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in ob stalnem mešanju počasi vlivamo zmes. 

Kuhamo dobre dve minute.
Kuhano kremo na pol ohladimo, dodamo kremni sir mascarpone in dobro zmešamo, da dobimo gladko zmes.

Poizkusite kremo in če se vam zdi premalo sladka lahko dodate še mleti sladkor (za moje "hišne preizkuševalce" se mi je zdela nekoliko premalo sladka in sem dodal še eno žlico mletega sladkorja).
SESTAVLJANJE GRMADE

Dno steklene sklede obložimo s štirimi kosi biskvita in jih pokapamo z nekaj žlicami mleka.
Kocke biskvita namočenega z mlekom potrosimo z eno tretjino praženih mandeljnov.
Na mandeljne stresemo eno tretjino kreme in poravnamo po celotni površini.
Po kremi potrosimo eno tretjino naribane mlečne čokolade z lešniki.

Postopek, dvakrat ponovimo (biskvit pokapamo z mlekom, praženi mandeljni, krema, čokolada...) tako, da dobimo zadnjo plast s čokolado.
Sestavljeno sladico postavimo za eno uro v hladilnik, da se dobro ohladi.

Serviranje
Stekleni skledi z odlično in popolno sladko naslado priložite zajemalko ali žlico za sladoled in povabljenci si lahko sami postrežejo.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]