Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Domači tortelini gratinirani s čebulo

Velikokrat se na naših mizah pojavijo kupljene testenine. Zakaj ne bi pripravili domačih testenin, a pri tem bi še privarčevali in ob koncu uživali, ker bi vedeli kaj jeste?
recept tortelini, recepti tortelini, recept testo za torteline


Zahtevnost:
testo - 2,10 ure / gratinirani tortelini - 45 minut
Sestavine za 5 oseb:
TESTO
0,70 kg ostre moke
0,25 kg špinačnih listov
5 jajc
en ščepec soli
NADEV
1 srednje velik gomolj zelene
5 zvrhanih žlic kremnega sira mascarpone
3 vejice peteršilja
1/2 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke grobo mletega tribarvnega popra
ČEBULNA OMAKA
4 srednje velike čebuke
3 paradižnike
3 stroke česna
0,06 l belega vina
ena pest svežih zelišč (peteršilj, rožmarin, timijan, majaron, bazilika)
0,15 kg listov sveže spinače
olivno olje, balzamični kis
sol, tribarvni grobo mleti poper
PRIPRAVA TESTA
Liste špinače operemo pod tekočo vodo, stresemo v vrelo vodo za pol minute in odcedimo.

Odcejene liste špinače s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes, stresemo na cedilo in počakamo (par minut), da se odteče odvečna tekočina.
V posodi s pomočjo kuhinjske metlice razmešamo jajca, dodamo zmleto špinačo in dobro premešamo.
V drugo posodo stresemo ostro moko dodamo ščepec soli, prilijemo stepena jajca s špinačo in s pomočjo lesene žlice dobro zmešamo.

Na pol zmešano testo z odvečno moko, ki se je nabrala med mešanjem ob straneh posode, stresemo na delovno površino.
Testo s pomočjo pesti močno gnetemo (približno 6 minut), da se sestavine dobro povežejo in postane kepa testa prožna.

Testo zavijemo v pvc folijo ali v pvc vrečko za zamrzovanje in postavimo za 2 ure v hladilnik.

PRIPRAVA POLNILA ZA TORTELINE

Gomolj zelene olupimo, operemo, narežemo na manjše kocke in skuhamo v soljeni vodi.

Odcejene kocke gomoljne zelene s pomočjo paličnega mešalnika fino zmeljemo. 
Zmleti zeleni dodamo mascarpone, sesekljan peteršilj, sol in poper ter dobro zmešamo.
PRIPRAVA TORTELINOV

Špinačno testo razdelimo na štiri dele in vsak del posebej razvaljamo v obliko kocke, debeline 2 milimetra.

Valjano testo razrežemo na kocke velikosti 8*8 centimetrov.
Na sredino vsake kocke položimo po eno čajno žličko nadeva.
ZAVIJANJE TORTELINOV

- s spodnjim robom testne kocke pokrijemo nadev



- zavijemo v zvitek




- en konec zvitka navlažimo z vodo in nato konca zvitka stisnemo skupaj


Domače špinačne torteline kuhamo v osoljeni vodi 5 minut.
PRIPRAVA ČEBULNE OMAKE ZA GRATINIRANJE
Čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje.

Na olivnem olju, z dodatkom soli in popra, pražimo čebulo toliko časa, da dobimo zlato-rjavo barvo, nato dodamo na tanke kolobarje narezan paradižnik in pražimo še 4 minute.

Praženi čebuli s paradižnikom dodamo grobo sesekljana sveža zelišča in česen, a ko česen zadiši, prilijemo belo vino in na hitro prevremo (1 minuta).

NASVET
Gratinirane torteline lahko pripravite v enem pekaču ali v porcijskih ognjevarnih posodicah.
Dno pekača obložite s svežimi listi špinače in nanjo položite kuhane torteline.
Čez torteline položite preliv iz čebule in postavite v ogreto pečico na 200°C, za 15 minut.
Gratinirane domače špinačne torteline pred serviranjem pokapate z balzamičnim kisom in potrosite s parmezanom.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]