Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Karamel - priprava preproste dekoracije

Okusno sladico okrasite s preprosto dekoracijo iz karamela, a s tem bo dobila še dodaten čar.
recept karamelna dekoracija
zahtevnost
kuhanje -15 minut


SESTAVINE (merica - skodelica 0,15l):
1 skodelica kristalnega sladkorja
1/4 skodelice hladne vode
1/2 čajne žličke limoninega soka

PRIPRAVA KARAMELA
STOPNJA 1

V kozico stresete kristalni sladkor, prilijete vodo in limonin sok. Ko sestavine zavrejo, pustite, da se kuha 5 minut.

Na stopnji ena se sladkor zgosti v gosto prozorno zmes.
STOPNJA 2

Dovod toplotne energije zmanjšamo na srednjo moč in kuhamo 4 minute.

Po devetih minutah kuhanja, nastane beli prah v manjših kepicah.



STOPNJA 3

"Beli sladkorni prah" kuhamo na srednjem dovodu toplotne energije še 6 minut, da nastane gosto-rjava zmes, ki se imenuje karamel.

Med kuhanjem sladkorni prah večkrat premešamo. Ko prenehamo s kuhanjem karamela oz. med pripravo karamelne dekoracije se v kozici hitro strdi. Za lažjo pripravo lahko karamel postavite nad vodno soparo ali pa ko se strdi, ga 30 sekund ponovno kuhate.
NEKAJ IDEJ ZA DEKORACIJO

SPIRALA in KEPICA

Nad kozico s karemaelom nastavimo ročaj kuhinjske metlice ter s pomočjo žlice ulivamo karamel čez ročaj levo in desno.
SPIRALA

Z ročaja kuhinjske metlice na rahlo povlečemo karamel na peki papir in pustimo, da se strdi.
KEPICA

Z ročaja kuhinjske metlice na rahlo povlečemo karamel v pest, z nežnimi stiski oblikujemo krog, ki ga položimo na peki papir, da se strdi.
PIRAMIDA

S peki papirja oblikujemo stožec. Nato ga postavimo poševno nad kozico s karamelo. S pomočjo vilice kapamo karamel po stožcu, a pri tem ga obračamo, da prekrijemo celotno površino s karamelnimi laski.
Stožec postavite na mizo, da se karamel strdi.

Ko se karamel strdi, vzamete v roke stožec in mu nežno odstranite peki papir.

NASVET ZA USPEH!
Peki papir naj bo s karamelom prekrit, najmanj z okoli 60% karamela, da boste lažje odstranili papir in dobili stožec v enem kosu in se med odstranjevanjem papirja ne bo zdrobil.
MREŽA

Na delovno povšino položimo peki papir. Nato s pomočjo žlice, 5 centimetrov nad papirjem, narišemo okroglo spiralo, nato čez njo vlečemo še črte.
KAPLJICE

Na delovno povšino položimo peki papir. Nato s pomočjo žlice, 5 centimetrov nad papirjem, naredimo kapljico iz karamela, na hitro povlečemo, naredimo novo kapljico in ponavljamo postopek, da dobimo krog iz kapljic, a nad njimi so dvignjeni tanki laski iz karamela.
CIK CAK

Na delovno povšino položimo peki papir. Nato s pomočjo žlice, 5 centimetrov nad papirjem, naredimo črto z nekaj koti. Nato, s pomočjo žlice, preko zarisane črte delamo kratke črte, da dobimo neenakomerne trikotnike.
PACKA

Na delovno povšino položimo peki papir. Nato s pomočjo žlice, 5 centimetrov nad papirjem, s sredine počasi povlečemo nekaj črt.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]