Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Svinjska ribica v zeliščno-česnovi skorjici

Sočna svinjska ribica v zeliščno-česnovi skorjici z maslom in gorčico. Elegantna, hitra praznična glavna jed iz sklopa KUHLA – Naj se blešči.

Sočna, nežna svinjska ribica je odlična izbira za praznike, ko želiš nekaj elegantnega, a brez dolgotrajnega kuhanja. Zeliščno-česnova skorjica z maslom in gorčico ustvari aromatičen ovoj, meso pa v notranjosti ostane mehko, rahlo rožnato in polnega okusa.

To je ena tistih jedi, ki na mizi deluje »posebno«, v resnici pa je pripravljena brez stresa in zapletov.

Recept je del prazničnega adventnega sklopa KUHLA – Naj se blešči, kjer so jedi izbrane tako, da lepo izgledajo, še bolje pa sedejo. Če želiš bolj prazničen zasuk, lahko v zeliščno maso dodaš kapljico medu ali malo sojine omake. Za bolj “fine dining” videz ribico nareži na rezine in jo postrezi z omako iz pekača, ob rukoli ali pečenih jabolkih.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 1 svinjska ribica (500–600 g)

  • 1 žlica gorčice (dijonska ali klasična)

  • 2 žlici masla (sobne temperature)

  • 2 stroka česna, strta

  • 1 žlička soli in sveže mlet poper

  • 1 žlica drobtin

  • 1 žlica parmezana

  • 1 žlica svežih zelišč (rožmarin, timijan, peteršilj ali žajbelj)
    ali ½ žličke suhih

  • 1 žlica olivnega olja

  • po želji: 50 ml belega vina ali jušne osnove za pekač

Postopek priprave

  1. Pečico segrej na 190 °C. Svinjsko ribico očisti morebitnih žilic, jo posoli in popopraj.

  2. Na vroči ponvi segrej olivno olje in ribico hitro popeci z vseh strani, približno 1–2 minuti na stran, da dobi lepo rjavo barvo.

  3. V manjši skledi zmešaj maslo, česen, gorčico, zelišča, drobtine in parmezan. Zmes naj bo mehka in mazljiva.

  4. Popečeno ribico prestavi v pekač in jo po vrhu ter straneh enakomerno premaži z zeliščno maso.

  5. Po želji v pekač dodaj belo vino ali malo jušne osnove.

  6. Peci približno 20 minut, da notranja temperatura doseže 63–65 °C.

  7. Po peki meso zavij v aluminijasto folijo in pusti počivati 5–8 minut.

  8. Nareži na približno 2 cm debele rezine in postrezi s prilogo po izbiri.

Če iščeš jed, ki je dovolj posebna za praznično mizo, a dovolj preprosta, da jo brez panike pripraviš tudi med tednom, je ta svinjska ribica točno to. Diši, izgleda in sede – brez kompliciranja.

Preverjena osnova

Figaro rezine – klasičen recept brez peke

Če iščeš osnovo, ki je prestala čas in še vedno deluje, je to to. Brez bližnjic, brez zapletov – takšne, kot jih mnogi poznamo že leta.

Poglej recept →
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo