SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

Sezona solat je tukaj...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

Worcester Omaka

Worcester omako so začeli izdelovati pred 150-imi leti v Angliji, a z njo so želeli kopirati indijsko začimbno omako. Sedaj jo izdelujejo že po celem svetu, a v osnovi omaka v večini primerov vsebuje kis, sojino omako, sardele, sladkor, tamarindov sirup, česen, poper, gorčico, muškatni orešček, koriander in še nekatere druge začimbe. Omaka ima kislo-sladek okus, a z njo se začinijo razne juhe, paštete, ribe, meso in še marsikaj. Med drugim je worcester omaka del koktejla Bloody Mary, a jaz vam ponujam recepturo za odlično in okusno omako na moj način.
Worcester Omaka RECEPT
zahtevnost
50 minut

SESTAVINE:
0,15 l kristalnega sladkorja
0,04 l hladne vode
1 čajna žlička limoninega soka
2 žlice olivnega olja
2 čajne žličke ostrigine omake
2 čajne žličke sojine omake
1/2 čajne žličke mletega ingverja
1/3 čajne žličke tribarvnega grobo mletega popra
1 čajna žlička cvetličnega medu
1.5 čajne žličke soli
1 srednje velika čebula
4 stroke česna
1 čajna žlička gorčice

PRIPRAVA
V kozico stresemo kristalni sladkor, prilijemo hladno vodo (0,04 l) in limonin sok ter počakamo, da tekočina s sladkorjem zavre.
Kuhamo 15 minut, da nastane karamel.

OPOMNIK
Sladkor med kuhanjem spreminja obliko. Po petih minutah nastane prozoren sladkorni sirup, nato se spremeni v beli prah z grudicami in ob koncu se spremeni v karamel.

Karamel zalijemo z 0,60 l vode in dobro prevremo, da se karamel raztopi.
Nato, kozico odstavimo.
V kozici, na olivnem olju, pražimo grobo sesekljano čebulo toliko časa, da oveni. Nato, dodamo grobo sesekljan česen, ostrigino in sojino omako, ingver, poper, sol, med, gorčico, a ko česen zadiši zalijemo s karamelno tekočino.
Ko tekočina zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na srednjo moč in kuhamo 15 minut.
Po petnajstih minutah kuhanja, s pomočjo paličnega mešalnika, zmes zmeljemo in precedimo čez fino cedilo.

Zmes nalijemo nazaj v kozico in kuhamo (naj počasi vre) še 20 minut. 

Worcester omako dobro ohladimo, vlijemo v steklen kozarec in shranimo v hladilnik.
Worcester omako imate lahko shranjeno v hladilniku en mesec.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]

Sladko v kozarcu vedno zažge...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]