Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Nutelina snežinka

Rezultat igranja s kvašenim testom in nutelo je prinesel okusen ter estetski rezultat.
4 osebe
70 minut
Kaj se potrebuje za okusen posladek?
500 g moke
35 g kvasa
0,35 l mleka
0,03 l olja
1 ščepec soli
2 zvrhane žlice sladkorja
300 g lešnikovega namaza - nutella
eno jajce

PRIPRAVA
V kozico nalijemo eno tretjino mleka ter ga segrejemo. V mlačno mleko nadrobimo kvas in pustimo počivati 5 minut.
V posodo stresemo moko, sol in sladkor. Prilijemo mleko, olje in raztopino iz kvasa.
Vse sestavine, s pomočjo lesene žice, premešamo, da dobimo testno gmoto.

Testno gmoto stresemo na pomokano delovno površino in dobro pregnetemo (8 min). Oblikujemo hlebček, ga položimo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 20 minut.
Hlebček vzhajanega testa stresemo na delovno površino. Nato ga križno prerežemo na štiri enake dele.
Koščke testa razvaljamo v obliko kroga. Z razvaljanega testa, s pomočjo krožnika premera 27 cm, izrežemo kroge.
Izrezan krog testa premažemo z lešnikovim namazom.
Čez namazano testo položimo drugi kos testa. Nato ga premažemo z namazom in pokrijemo s tretjim kosom testa. Celotno površino testa enakomerno namažemo z nutelo in pokrijemo s četrtim kosom testa.
Na sredino pripravljene zloženke iz testa položimo kozarec, premera 9 cm, ki ga nežno pritisnemo v testo. Nato testno zloženko, do kozarca, narežemo na 16 enakih delov.

Nasvet za lažje rezanje
1. krog testa prepolovimo
2. polovico prerežemo na pol
3. četrtinke testa  prepolovimo na pol
4. osminke testa prepolovimo na pol
V roke primemo po dva testna trakova in ju dvakrat zavijemo na noter ter položimo nazaj na delovno površino. Postopek ponovimo še sedemkrat, da zavijemo vse testne trakove.
Testna trakova, ki smo ju skupaj zavijali, nekoliko dvignemo in zunanji konici dobro stisnemo skupaj. Postopek ponavljamo, da zaključimo krog.

Z nutelinega peciva odstranimo kozarec.
Nutelino zvezdo previdno preložimo na pekač, prekrit s peki papirjem.
Celotno površino peciva premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 30 minut.
Prostor za komentar
  • Blogger Komentar preko Blogerja
  • Facebook Komentar preko Faceboka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

5 komentarjev :

  1. Bi bilo pa pošteno, da napišeš, kje si idejo ukradel....
    https://www.youtube.com/watch?v=PxaDxiqTiT0

    OdgovoriIzbriši
  2. Žal pa tega posnetka še nisem videl in sem si ga z užitkom pogledal. ;-) Drugače pa to že pred leti parkrat delal in še nekaj drugih verzij, kot je nutelina planika...

    OdgovoriIzbriši
  3. :)))))
    Pa res hecno, da si se spomnil popolnoma identični recept in popolnoma identičen način rezanja in zvijanja testa. C'mon!

    OdgovoriIzbriši
  4. Mene pa zanima, če bi lahko snežinko v surovem stanju zamrznila in jo kasneje odmrznjeno spekla? Bi pa poskusila slano-pica verzijo...hvala za odgovor
    LP

    OdgovoriIzbriši
  5. Seveda lahko shranite nevzhajano snežinko v zamrzovalniku. Nato jo le odtalite in počakate, da vzhaja.

    OdgovoriIzbriši


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]