Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Začimbe in zelišča


Zelišča so dišeči deli rastlin, ki rastejo v naravi, lahko se gojijo na domačem vrtu ali v koritih, a v večjih količinah se pridelujejo na plantažah. Sveža zelišča so veliko boljša od posušenih, a prednost suhih zelišč je v tem, da so nam pri roki skozi celo leto.

Začimbe so posušena in velikokrat tudi zmleta semena, korenine, stebla ali lubja rastlin.
Zelišča in začimbe dajejo jedem okus, barvo in vonj. Pri dodajanju jedem poudarijo svoj okus, obenem pa okrepijo okus drugih sestavin v jedi. Aromatične snovi v zeliščih in začimbah vzbudijo tek in vplivajo poživljajoče na delovanje vseh prebavnih organov. Jedi moramo začinjati zmerno, saj lahko jed s preveč zelišči oz. začimbami postane slabša od tiste, v kateri jih je premalo.

Vonjave in okusi so v zeliščih in začimbah zgoščeni le v določenih delih rastline:
-          plodovi in semena (brinove jagode, gorčično seme, janež, kardamon, koriander, kumina, muškatni orešek in cvet, olive, feferoni, piment, paprika, čili, poper, kajenski poper, pistacija, vanilija, mak, sezam);
-          cvetovi in cvetni deli (kapre, klinčki, žafran);
-          skorje in lupine (cimet, limonin sok, citronat, pomarančni sok, arancini);
-          korenike, korenine in gomolji (hren, ingver, luštrek, korenje, peteršilj, zelena);
-           čebulice (čebula, šalotka, česen);
-           listi in mlado zelenje (bazilika, drobnjak, koprc, lovor, majaron, origano, pehtran, por, rožmarin, šetraj, timijan)

Velko število začimb prihaja predvsem iz tropskih predelov, ki dajejo jedem eksotičen okus odaljenih krajev, a s tem si pričaramo eksotične okuse, ne da bi morali za to zapustiti domačo kuhinjo.

Sol je edina začimba mineralnega izvora, ki jo človeško telo potrebuje, pri veliki količini pa je škodljiva, ker zadržuje vodo v telesu.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo