Če bi morali jeseni izbrati sladico, ki združi domačnost, toplino in preprostost, bi bila to prav hruškina kocka. Rahli biskvit je odlična podlaga za kremast skutin nadev, ki ga dopolnijo nežno sladke hruške. Vse skupaj objame zlato zapečeno listnato testo, ki ob prvem grižljaju zadiši po domači kuhinji.
To je sladica, ki jo lahko brez težav pripravite tudi med tednom, a na mizi deluje tako praznično, kot bi zanjo porabili ure. Ko se ohladi, se lepo reže na kocke, zato je popolna izbira za nedeljska kosila, praznične priložnosti ali pa preprosto takrat, ko želite družino in prijatelje razveseliti z nečim posebnim.
Posebna čarobnost recepta je tudi v tem, da ga lahko prilagodite sezoni – namesto hrušk lahko uporabite breskve, marelice ali jabolka, vedno pa bo nastala sladica, ki vas bo navdušila s svojo preprostostjo in okusom.
Sestavine
Nadev
-
500 g skute
-
150 g sladkorja
-
2 jajci
-
2 zvrhani žlici pšeničnega zdroba
-
1 zavitek vaniljevega sladkorja (8 g)
-
1/2 limonine lupine (naribane)
Biskvit
-
3 jajca
-
3 žlice sladkorja
-
2 žlici moke
-
1 žlica kakava v prahu
-
1/4 čajne žličke pecilnega praška
-
3 žlice olja
-
3 žlice mleka
Sladka voda
-
100 ml vode
-
60 g sladkorja
Premaz
-
1 jajce
-
30 ml mleka
Ostalo:
-
mleti sladkor za posip
-
2 zavitka listnatega testa (razvaljanega, po 275 g)
-
4 hruške
Postopek priprave
-
Priprava hrušk
Hruške razpolovite, odstranite koščice in narežite na tanke rezine. -
Skutin nadev
V večji skledi gladko zmešajte skuto, sladkor, jajci, zdrob, vaniljev sladkor in naribano limonino lupino. -
Sladka voda
V kozici zavrite vodo s sladkorjem in kuhajte približno 10 minut, da dobite sirup. -
Biskvit
-
Jajca s sladkorjem stepajte približno 8 minut, da postanejo penasta.
-
Dodajte olje in mleko.
-
Na rahlo primešajte presejano moko, kakav in pecilni prašek.
-
Zmes razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, v velikosti listnatega testa (debelina cca 0,5 cm).
-
Pecite pri 185 °C približno 12 minut. Ohladite in odstranite papir.
-
-
Sestavljanje
-
Prvi list listnatega testa premažite z jajcem, razžvrkljanim z mlekom.
-
Nanj položite biskvit (po potrebi obrežite, da ostane okoli 1,5 cm roba).
-
Biskvit namočite s sladko vodo in premažite s skutinim nadevom in obložite z rezinami hrušk.
-
Pokrijte z drugim listom listnatega testa, robove dobro pritisnite skupaj.
-
Vrh nekajkrat prebodite z zobotrebcem in premažite z jajčno-mlečno mešanico.
-
-
Peka
Pecite pri 185 °C približno 37 minut, dokler testo ni lepo zlato zapečeno. -
Postrežba
Pecivo popolnoma ohladite, nato ga narežite na kocke in pred serviranjem potresite z mletim sladkorjem.
💡 Namig: Sladico sestavljajte kar na pekaču, obloženem s papirjem za peko – tako se boste izognili prelaganju. Če hruške zamenjate s sezonskim sadjem, boste imeli vsakokrat malce drugačno, a enako okusno različico.
❓ Pogosta vprašanja (FAQ)
1. Ali lahko hruške zamenjam z drugim sadjem?
Seveda! Namesto hrušk lahko uporabiš breskve, jabolka, marelice ali drugo sezonsko sadje.
2. Ali lahko uporabim skuto z manj maščobe?
Da, uporabiš lahko tudi manj mastno skuto, a bo nadev nekoliko manj kremast. Priporočam polnomastno za boljši okus.
3. Kako naj vem, da je pecivo pečeno?
Listnato testo mora biti zlato rjavo in hrustljavo. Če nisi prepričan, zadnjih 5 minut peke pazi, da se ne zapeče preveč.
4. Kako dolgo zdrži hruškina kocka?
V hladilniku ostane sveža 2–3 dni, najbolje pa jo je pojesti v enem dnevu, saj je testo najbolj hrustljavo takoj po peki.

V spomin na Roberta Redforda, enega največjih igralcev in filmskih ustvarjalcev, ti predstavljam sladico, ki nosi njegovo ime. V 70. letih je v Ameriki zaslovela kot Robert Redford Dessert oziroma Chocolate Lush...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar