Ozimnica: Pečena porova solata

Okusna solata za ozimnico, ki se odlično poda k pečenemu kosu mesa...
POROVA SOLATA


sestavine
580 g podolgovate rdeče paprike
400 g pora
1 glava česna
100 ml olivnega olja
60 do 100 ml alkoholnega kisa 9% kislost
½ čajne žličke sladkorja
¼ čajne žličke muškatnega oreščka
1 ščepec grobo mletega čilija
1 čajne žličke soli
2 vejice rožmarina
Papriko operemo, dobro osušimo in postavimo na pekač. Priložimo glavo česna. Pekač postavimo v ogreto pečico na 200 °C, za 40 minut. Por narežemo na srednje debele kolute, operemo v stoječi vodi ter dobro odcedimo.
Por stresemo v kozico in začinimo s soljo, muškatnim oreščkom, čilijem in sladkorjem. Dodamo vejici rožmarina, pokapamo z olivnim oljem (70 ml) in premešamo. Kozico postavimo v ogreto pečico na 190 °C, za 25 minut.
Pečeno papriko pokrijemo, da se na pol ohladi. Nato, jo olupimo in odstranimo peclje z večjim delom semen. Zrežemo na manjše koščke. Pečen česen prepolovimo ter stisnemo. Papriko in česen dodamo poru, prelijemo s kisom, premešamo in postavimo nazaj v pečico, za 20 minut.

Ker sem pristaš nekoliko bolj kislih solat, sem uporabil 100 ml alkoholnega kisa. Ko je solata končana, je nekoliko bolj kisla. Vendar, ko se bo ohladila in stala nekoliko dlje, bo izgubila na kislosti. Količino kisa prilagodite svojemu okusu (za klasično kislost se uporabi približno 70 ml alkoholnega kisa), a uporabite lahko tudi jabolčni kis.Pečeno porovo solato preložimo v steklen kozarec, prelijemo s preostankom olivnega olja ter ga dobro zapremo. 

Kozarec zavijemo v debelejšo krpo, da se vsebina ohladi. Shranimo v temen prostor.
Količina pripravljene solate zadostuje za en kozarec, 1500 ml ali dva po 700 ml.

alergeni

****
Oglasno sporočilo


Oglasno sporočilo

Objavite komentar

0 Komentarji