Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Maslena pita

OKUSI ZA ZAJTRK ALI NADOMESTEK KRUHA OB MESU IZ ŽARA: Preprosta priprava in okusen rezultat za pito, ki jo poznate tudi kot MASLENICA!
0
Popolno za zajtrk ali nadomestek za kruh, ob pečenem mesu iz žara!

Med znanci imam kar nekaj oseb, ki imajo korenine iz držav bivše juge. Neštetokrat je beseda nanesla na maslenico, a sedaj je bil čas da jo tudi jaz pripravim... 👌 Po sestavljanju in testiranju recepture je prišel čas še za pokušnjo. 😋 Meni osebno "mljask" okus, a poleg serviral kajmak in kislo smetano.
Masleno pito lahko servirate za zajtrk in namesto kisle smetane ali kajmaka servirate z marmelado. Odlično pa se poda tudi k mesu iz žara, namesto kruha.
350 g moke tip 400
2 žlici olja
1 jajce
1 žlica alkoholnega kisa
1 ščepec soli
100 g masla
50 ml sladke smetane
150 ml mlačne vode
Moko stresemo v skledo. Dodamo olje, sol, alkoholni kis in razžvrkljano jajce. Prelijemo z mlačno vodo in premešamo, da dobimo testno gmoto. Stresemo na delovno površino in dobro pregnetemo (8 minut). Vlečeno testo razdelimo na tri enake dele. Oblikujemo hlebčke. Nato jih premažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut.
Hlebček vlečenega testa postavimo na pomokano površino. Prvo s kuhinjskim valjem nekoliko razvaljamo, nato z rokami testo raztegnemo, da dobimo kos testa debeline 2-3 milimetre. Premažemo z raztopljenim maslom, ki smo mu primešali tekočo sladko smetano. Zunanje robove prepognemo proti notranjosti, da dobimo obliko kocke. Postopek ponovimo še z ostalimi hlebčki testa.
Pripravljene kose testa položimo v pekač, en na drugega (vrhnji kos obrnete tako, da spodnji del gleda navzgor). Premažemo s preostankom masla s smetano. Pekač postavimo v ogreto pečico na 190 °C, za 35 minut.
Pečeno masleno pito pustimo, da se na pol ohladi. Razrežemo na poljubne kose. Serviramo mlačno ali hladno.
***
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo