Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Šampinjoni z gorgonzolo

PREPROSTA IN HITRA IDEJA ZA BREZMESNO KOSILO: šampinjoni v kombinaciji z gorgonzolo ...


Nežen okus šampinjonov se odlično dopolnjuje z gorgonzolo!

Petkov #ŠmeksiŽmah Plesnivi šampiji


Šampinjoni so zelo hvaležno živilo za pripravo brezmesnih jedi. Pri pripravi jedilnika med drugim upoštevam tudi dejstvo, da je vedno več oseb, ki ne uživa mesa. Pri sestavljanju se tudi trudim, da se jedi ne ponavljajo in se držim trimesečnega cikla. A takrat ko se ponovno jed pojavi, največkrat kako "stvarco" spremenim in jo ponudim kot svežo jed...😉 S tem poskrbim za pestrost ponudbe, a hkrati raziskujem in se učim... Namreč učimo se vse življenje... 👍😉 No ja, da ne bom tolk brihtno izpadel! Sem in tja kakšno jed iz sklopa ŠmeksiŽmah nespremenjeno pripravim in uvrstim v ponudbo tudi večkrat v enem ciklu. 😋😋😋Razlog preprost. Zelo pozitiven odziv in posledično saj živimo v potrošniški družbi... To pa že druga tema... 😉



PRILOGA NAMIG Kot prilogo lahko servirate zdrobovo rezino. Vodo solite in dodate maslo. Ko voda zavre zakuhate pšenični zdrob. Kozico odstavite vmešate nariban parmezan in grobo zrezano baziliko. Pravokotni pekač oplaknete s hladno vodo. Vanj stresete kuhan zdrob in poravnate. Pustite, da se ohladi in strdi. Stresete na desko, narežete na kose in popečete na oljčnem olju.

SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZA 2 osebe ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS PRIPRAVE 15 minute ALERGENI laktoza, gluten*
* če uporabite pšenični zdrob kot prilogo

500 g šampinjonov
100 g gorgonzole
oljčno olje
kajenski poper, majaron, česen granulat

OSTALO
pšenični zdrob
maslo
sol
rdeči poper
peteršilj
riban parmezan
sveža bazilika

***
1.  Šampinjone očistimo, operemo pod hladno tekočo vodo in dobro osušimo. Nato jih stresemo na vročo ponev, pokapamo z oljčnim oljem in na hitro popečemo (2 do 3 minute). Odstavimo.

2. Popečene šampinjone stresemo v pekač. Začinimo s kajenskim poprom, majaronom in česnom granulat. Premešamo. Potrosimo z naribano gorgonzolo.

3. Pekač postavimo v ogreto pečico na 200 stopinj za 7 minut. 
DELOVNI NAMIG Šampinjoni vsebujejo nekaj več kot 90% vode. Zato je pomembno, da jih pripravite na hitro v vroči ponvi oz. pečici. Po končani pripravi naj ne stojijo predolgo pred serviranjem. Saj se bo začela izločati voda. Ker ljudje jemo tudi z očmi bo tekočina iz šampinjonov naredila jed "neapetitlih", kakor reče Blaž. 🙈😁🙈 Pri zgornji recepturi šampinjoni ne potrebujejo soli, saj svoje naredi med peko močan okus gorgonzole. Drugače pa se šampinjoni solijo na koncu priprave, saj sol izloča vodo. 
SERVIRNI NAMIG Na servirni krožnik položite kos popečene zdrobove rezine. Obložite z zapečenimi šampinjoni. Potrosite z zrni rdečega popra in grobo zrezanim peteršiljem.




0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo