Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Prva slovenska bela penina

Bjana je okus uspeha, ki ga deliš z užitkom. Bjana je, preprosto, odprta za uspehe...


Prva slovenska bela penina iz modrega pinota!

Briška klet Bjana vztrajno orje ledino in slovensko peničarstvo dviguje na najvišjo raven.


Miran in Petra Sirk veljata za pionirja med slovenskimi peničarji. Zaprisežena nasprotnika sladkih penin sta se pred tremi desetletji odločila za pridelavo izključno suhih penin po klasični metodi. Iz Bjane je tako leta 1993 prišel prvi brut v Sloveniji (Brut letnik 1990). V naslednjih letih pa so sledili novi pomembni mejniki slovenskega vinarstva: prva gastronomska penina (Cuvée prestige), prvi zelo suh rosé (Brut rosé) in prva popolnoma suha bela penina (Brut zero). Zdaj se jim je pridružila še prva slovenska bela penina, narejena izključno iz grozdja sorte modri pinot.

Penina Blanc de noir nima tako krepkega telesa kot Cuvée prestige. Čeprav je tako kot Brut rosé narejena iz modrega pinota, ni rožnate barve. Po sladkorni stopnji se uvršča v kategorijo ekstra brut (3 do 6 g/l sladkorja) in ni tako zelo suha kot Brut zero, a je bolj suha kot Brut. Pridelana je izključno iz grozdja letnika 2016, zato ima oznako Millesime 2016.
»Sadne note na nosu spremlja elegantno telo z živahnimi kislinami. Ker je na kvasovkah zorela 30 mesecev, je dovolj umirjena in elegantna,« opiše novo penino vinar Miran Sirk, ki je sicer pri opisovanju lastnosti penin dokaj redkobeseden, saj da mora dobra penina prepričati sama.
Jesen 2019 pa je za Bjano prelomna še zaradi ene stvari: osvežitve podobe blagovne znamke Bjana, za katero so poskrbeli pri Futuri DDB. Cilj osvežitve je bil v prvi vrsti prepoznavnejši in sodobnejši izgled, ki izhaja iz značaja blagovne znamke.

V novem znaku dominirajo štirje stebri in inicialka B. »To so štirje mogočni stebri z dvoriščne strani dvorca Dorišče, kjer v eni najstarejših kleti na Slovenskem nastaja zgodba penin Bjana. Hkrati pa so to tudi štirje stebri identitete blagovne znamke Bjana,« je o novem znaku povedal njegov avtor Žare Kerin, kreativni direktor pri Futuri DDB.
PS: Štirje stebri blagovne znamke Bjana

Brut
Bjana je eleganca. Vitez dobrega okusa, upornik proti navadi pitja polsladkih penin.
Vrhunski
Bjana je nova svežina bivanja. S svilnatimi mehurčki raztaplja železne navade in zakoreninjene predsodke.
Briški
Bjana je invencija tradicije. Klasična metoda z domiselnostjo briške vztrajnosti.
Prvi
Prvi brut v Sloveniji, prvi zelo suh Brut rosé, prvi Brut zero in zdaj tudi prva slovenska bela penina iz modrega pinota Blanc de noir. 

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo