Teriyaki omaka



Okusna omaka za glazuro z japonskim priokusom!

japonska hrana

Teriyaki omaka je še ena od osnov za okusno ustvarjanje v kuhinji.


Omaka je v osnovi nežno sladkega okusa, a z dodatkom čilija se nadgradi v pikantno osnovo, ki jo uporabljajo predvsem v Severni Ameriki. Tradicionalna omaka je sestavljena iz sojine omake, riževega vina in sladkorja. Sestavine se kuhajo toliko časa, da se dobi tekoče gosta zmes (t.i. reduciranje), ki se med drugim lahko uporablja tudi pri pripravi burgerja. 

STE VEDELI Teiryaki je kulinarična tehnika, ki jo uporabljajo v japonski kuhinji za glaziranje kuhanega mesa ali mesa iz žara.
Na trgovskih policah je mogoče zaslediti kopico vrst sojine omake. Preizkusil sem jih že veliko, a na koncu se vedno vračam k temni sojini omaki Pearl River Bridge. Za moj okus najboljša. Poudaril bi še, da končni rezultat oz. okus po spodnji recepturi lahko nekoliko odstopa. Namreč sojine omake na tržišču so od bolj slanih do bolj sladkih.
DELOVNI NAMIG Današnja receptura za teriyaki omako je v osnovi sestavljena za pripravo jedi iz testenin. Če jo bi želeli uporabiti za glazuro mesa ali burger jo je potrebno kuhati dalj časa, da dobite nekoliko bolj gosto zmes.


recepti japonska kuhinja
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA  enostavno  ČAS KUHANJA 30 minut  ALERGENI  soja, mehkužci, gluten**
**odvisno od sojine in ostrigine omake ali uporabljate z ali brez glutena




OSNOVA
300 ml temne sojine omake
100 ml ostrigine omake
1600 ml vode
dve manjši čebuli
170 g rjavega sladkorja

ZAČIMBE
čajna žlica mletega ingverja (alternativa - sveži 35 g)
jedilna žlica česna granulat
tri janeževe zvezde
čajna žlica cimeta
osem klinčkov
...
sojina omaka
1. V kozico nalijemo vodo, sojino in ostrigino omako. Dodamo sladkor, na kocke narezano čebulo in začimbe.

2. Ko tekočina zavre zmanjšamo dovod toplotne energije in ob rahlem vretju kuhamo 30 minut.

3. Kuhano omako precedimo skozi fino cedilo. Dobro ohladimo in do uporabe shranimo v hladilnik.
DELOVNI NAMIG Omako imate lahko shranjeno v hladilniku do 14 dni.

SERVIRNI NAMIG

kuharski blog recepti
Meso (svinjsko, piščančje, puranje, rostbif) narežete na tanke rezance. Uporabite lahko tudi sir za žar, tofu ali file ribe (losos, tuna, vitki som, morski pes...).
Izbrano osnovo v ponvi popečete z dodatkom oljčnega olja in ščepom soli. Zalijete s teriyaki omako. Na hitro prevrete, da se izbrana sestavina navzame okusa omake. Dodate kuhane tagliatelle (polširoki rezanci), premešate in pokuhate (dobre pol minute). Ponev odstavite. Dodate na tanke rezance narezano zelenjavo (korenje, paprika, por, kumare) in pražena sezamova semena. Premešate in stresete na servirni krožnik. Potrosite s parmezanom, grobo zrezanim peteršiljem in praženim sezamom.


Objava komentarja

0 Komentarji