Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Goveja jušna osnova

PRAVA JUŠNA OSNOVA NI PRIBLIŽEK JUHE: Z govejo, piščančjo, zelenjavno ali ribjo osnovo zalivamo rižote, omake, zelenjavo...


Popolna osnova za okusno ustvarjanje!

Poznamo več vrst jušnih osnov, ki se uporabljajo med drugim za pripravo rižotk, omak za testenine, omak in tudi kot začimba jedi.


Najpopularnejša jušna osnova je zelenjavna, a tik za njo so piščančja, goveja in ribja. Jušna osnova se ponavadi kuha več ur. Pozorni moramo biti pri okusu in pravilno je potrebno odmeriti začimbe. Saj si ne želimo, da pri jedi, ki jo uporabljamo prevlada le ta. Osnova se namreč uporablja, da poudari osnovno sestavino in dodatno dvigne njen okus.
Jušne osnove najdemo na trgovskih policah, a zakaj jo nebi pripravili doma! Namreč vsaj vemo katere sestavine so v njej. 👌👍Tako kot v večini primerov končni rezultat tudi testiram. Govejo jušno osnovo po spodnji recepturi je možno uporabljati do sedem dni. Seveda pod pogoje, da jo pred shranjevanjem v hladilniku dobro ohladite. Shranite v posodi za shranjevanje, dobro zaprto. Barva osnove je nežno rjava, a struktura nežno želatinasta gmota (v ohlajenem stanju). Seveda lahko osnovo tudi zamrznete.
Po piščančji osnovi ⏩RECEPT SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ je pred vami goveja, a kaj kmalu sledi tudi ribja. Saj bom slednjo potreboval za novoletno jed... 👌🐟🐠😋
PS Govejo osnovo sem med drugim kuhal s kostmi iz mesarije, trgovine in iz slovenske kmetije. To rundo sem kuhal iz tako imenovanih domačih govejih kosti in lahko rečem samo to, da je po okusu resnična razlika... 👌😋 DOMAČE JE LE DOMAČE! 

SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
KOLIČINA 2,30 litra ZAHTEVNOSTNA STOPNJA  enostavno  ČAS KUHANJA 5 ur  ALERGENI  brez


OSNOVA
700 g govejih kosti
110 g pora
75 g čebule
140 g kolerabe
100 g gomolja zelene
80 g rumenega korenja
110 g korenja
90 g rdeče paprike
150 g paradižnika

ZAČIMBE
dve jedilni žlici soli
¼ čajne žlice muškatnega oreščka
¼ čajna žlica tribarvnega grobo mletega popra
dva lovorjeva lista
ena čajna žlica suhega česna - granulat
pol čajne žlice rdeče dimljene paprike
oljčno olje
25 g ingverja
ena jušna kocka - goveja juha

...


1.  Goveje kosti oplaknemo s hladno vodo in dobro odcedimo. Nato jih stresemo v večjo kozico.

2. Zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na manjše kose. Dodamo jo kostem.
DELOVNI NAMIG Čebule ne olupite, saj bo lupina dala dodatno stopnjo barve.

3. Vsebino v kozici pokapamo z oljčnim oljem. Pražimo toliko časa, da kosti popečemo in dobijo nežno rjavo barvo.

4. Zalijemo s tremi litri hladne vode. Dodamo začimbe. Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in kuhamo pokrito 5 ur.
DELOVNI NAMIG Ko zavre, dodate malenkost hladne vode, da umirite vrenje.

5. Po treh urah kuhanja prilijete še pol litra hladne vode. Kuhano osnovo odstavite iz štedilnika in pustite par minut, da se umiri. Nato jo precedite skozi fino cedilo. Pred shranjevanjem jo dobro ohladite.
DELOVNI NAMIG Jušno osnovo pred shranjevanjem dobro ohladite. Namig: v korito natočite hladno vodo. Dodate ledene kocke. Osnovo nato postavite v korito. 


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo