Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Potica z borovnicami in rabarbaro

PRAZNIČNI RECEPTI : izbor receptov za okusno potico... Orehova, makova, rožičeva, pehtranova, višnjeva potica...


Okusi za praznično mizo!

recepti potica

Vsako leto se potrudim, da je na praznični mizi nov okus!


Letošnja kombinacija je nastala slučajno in brez skromnosti lahko zapišem, da mi uspelo. Če uporabljam običajno moko pripravim testo za potico po spodnjem receptu, ki ga pred nekaj leti dodobra dodelal in se meni osebni zdi najboljši.👌😋😉
Kombinacija nadeva je bila tudi dokaj hitro sestavljena. Na začetku sem vedel, da bo osnova rabarbara. Saj sem jo v poletnem obdobju nekaj shranil v skrinjo. Za drugi del nadeva sem izbral sveže ameriške borovnice. Oba artikla sta že po naravi bolj kiselkasta, a borovnice sploh če jih kupiš decembra! 😂😂 Da nekako to kislost nevtraliziram izbral še kremni sir maskarpone, mlečno čokolado v kapsulah in meto.
Nekoliko sem bil v dvomih le pri določanju količine sladkorja. 😏😏 In če iskren bil prepričan, da bom moral vsaj še enkrat testirati in pripravljati potico, da dobim pravilno stopnjo sladkosti. Vendar se zmotil in mi že v prvo uspelo pravilno odmeriti sladkor. 😋😉 Za mene osebno in povprečnega jedca, sem prepričan, je ravno pravšnja količina sladkorja, da ne prevlada nad ostalimi sestavinami.

najboljši nadev za potico

Mogoče ste vsi tisti, ki me redno spremljate, že zasledili, da moj najljubši nadev za potico pehtran in to brez skute. 💖 Je pa tudi dejstvo, da je tale današnja kombinacija za nadev prehitevala ostale okuse po levi in se zelooooo približala pehtranki. 😋😂😉

Kateri okusi spadajo med moje najljubše, seveda razen današnjega!!

potice kulinarični recepti
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
VELIKOST PEKAČA klasični enojni pekač 30*12cm  ZAHTEVNOSTNA STOPNJA srednje  ČAS PEKE 55-65 minut  ALERGENI  jajca, laktoza, gluten

TESTO
350 g moke T400
50 g masla
100 ml mlačne vode
60g + ščep kristalnega sladkorja
2 jajci
7 g suhega kvasa  (ena vrečka)
5 kapljic rumove arome
ščep soli
⅓ čajne žlice nastrgane limonine lupine

NADEV
265 g sira maskarpone
50 g + 2 jedilni žlici kristalnega sladkorja
110 g rabarbare
150 g borovnic
rezina masla
110 g mlečne čokolade v kapsulah
tri vejice mete

OSTALO
maslo za mazanje pekača
moka za valjanje

...
testo za potico recept
1. V posodico nalijemo mlačno vodo. Dodamo suhi kvas in ščep sladkorja. Premešamo in pustimo stati 10 minut.

2. Moko stresemo v skledo. Dodamo sladkor, sol in premešamo.

3. Maslo stopimo. Stopljenemu primešamo limonino lupino in rumovo aromo.

4. Jajci razžvrkljamo.

5. Moko v skledi prelijemo s kvasnim nastavkom, stopljenim maslom in razžvrkljanima jajcema. Z leseno žlico premešamo, da dobimo testno gmoto. Stresemo na rahlo pomokano delovno površino in vgnetemo testo. Testo za potico položimo v pomokano skledo. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati na sobni temperaturi 60 minut.
preprosta in okusna potica

6. Očiščeno in na manjše koščke narezano rabarbaro stresemo v kozico. Dodamo borovnice, maslo in jedilni žlici sladkorja. Pražimo toliko časa, da se maslo raztopi. Odstavimo in ohladimo. 
DELOVNI NAMIG Pri pripravi nadeva sem uporabil zamrznjeno rabarbaro, ki jo pripravil kot ozimnico sredi poletja. Namreč, rabarbara se nabira do sredine junija, saj kasneje namreč vsebujejo preveč oksalne kisline.

7. Kremnemu siru maskarpone dodamo sladkor in dobro premešamo. Nato ga vmešamo v dobro ohlajen nadev z rabarbaro.
DELOVNI NAMIG Nadev mora biti obvezno dobro ohlajen, drugače vam bo končni nadev pri vmešavanju kremnega sira postal tekoč!

8. Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano površino. Razvaljamo v obliko kvadrata velikosti 42*33 centimetra.

 9. Razvaljano testo premažemo z nadevom. Potrosimo z listi mete in čokoladnimi kapljicami. Nadevano testo tesno zavijemo. Zavitek postavimo v pekač premazan z maslom. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati na sobni temperaturi 35 minut.

10. Odstranimo folijo. Potico z zobotrebcem nekajkrat, do dna, prebodemo. Pekač postavimo v ogreto pečico na 190 stopinj za 55 do 65 minut. Pečeno potico pustimo nekaj minut v pekaču, da se umiri. Nato jo stresemo na rešetko, pokrijemo z bombažno krpo in pustimo, da se ohladi.
DELOVNI NAMIG Po 55ih minutah z zobotrebcem preverite če je potica pečena. Namreč vi najbolje poznate svojo pečico. Pri meni zadostovalo 58 minut.


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo