Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Rožičeva potica

Recept iz babičine kuhinje, z vonjem po preteklih časih. Rožičeva potica me navdušuje s svojim okusom skoraj tako kot...
0


Velikonočni recept za okusno potico!

rožiči


Ob poplavi vseh možnih sladic in potic želim predstaviti okus, ki mene osebno spominja na otroška leta. V zimskem obdobju je na marsikateri domačiji dišalo po rožičih. Namreč takrat so v večini prevladovale orehova, rožičeva in rozinova potico. 😋😋👌 Torej ko gre za letošnjo Veliko noč v ospredje postavljam zapostavljene rožiče.
velikonočna potica recepti
Rožičeva potica me navdušuje s svojim okusom skoraj tako kot ➥PEHTRANKA 😋😍. Z zadnjega stavka lahko torej razberete, da pri meni po okusu na prvem mestu pri potici pehtranov nadev,
sledi rožičev. Nato sledijo še ostali, a orehov je tam nekje na sredini...😉
Osebno pred orehov nadev po okusu uvrščam ➥SLIVOV, ➥VIŠNJEV S ČOKOLADO, ➥KOKOSOV in ➥NAPOLITANKIN nadev (s klikom na nadev do receptur).

PS V načrtu je bilo pripraviti potico v obliki rebrastega kroga. Po nakupih sestavin za potico sem ugotovil, da pozabil kupiti pekač. Bil je v planu, a kaj ko nisem pripravil nakupovalnega listka. 🙈🙉🙊 Kak že pravijo, pametni pišejo, a pozabljivi imajo v nogah...😂😂 Ni se mi dalo ponovno v trgovino in bilo potrebno poiskati drugo rešitev. Prva rešitev je bil okrogel pekač za potico brez reber, a ga takoj črtal. Nato sem med drugim pomislil na model za torto, na sredino bi postavil pa ognjevarno skodelico... Takoj črtal tudi klasičen pravokotni pekač saj se zapičil v krog. 🙆😂 Tako, da na koncu pristal pri spodnji verziji...

rožiči
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA srednja  ČAS PEKE  55 minut   ALERGENI gluten, laktoza, jajca

TESTO
200 g ostre moke
150 g ržene moke
70 g masla
100 ml mlačne vode
70 g kristalnega sladkorja
2 jajci
7 g suhega kvasa
ščep soli
naribana lupina polovica limone

NADEV
250 g mletih rožičev (rožičeva moka)
250 ml vode
8 g vanilijevega sladkorja (en zavitek)
100 g kristalnega sladkorja
2 zvrhani žlici akacijevega medu
85 g masla
2 zvrhani žlici kisle smetane

OSTALO
zavitek vanilijevega sladkorja
2 žlici rjavega sladkorja
2 žlici masla
...

1. Maslo raztopimo in mu prilijemo mlačno vodo. Suhe sestavine za testo (ostra in ržena moka, sladkor, kvas, sol, limonina lupina) stresemo v skledo. Premešamo. Prilijemo stopljeno maslo z vodo. Premešamo. Nato dodamo še razžvrkljani jajci. Premešamo, da dobimo testno gmoto.

2. Testno gmoto stresemo na dobro pomokano delovno površino in vgnetemo prožno kvašeno testo. Hlebček testa položimo v pomokano skledo. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi počivati 45 minut.
DELOVNI NAMIG Priprava kvašenega testa z univerzalnim mešalnikom❓❗ Osebno prisegam na ročno pripravo sploh če gre za domače potrebe. Pa še v poslovnem okolju če gre za manjše količine (do 3 kg moke) pripravljam testo ročno. Med gnetenjem začutim njegovo prožnost in s tem tudi dobim občutek, a je potrebno dodati mogoče še kanček moke... za boljši rezultat. Med drugim na kuharskih tečajih priporočam, da če se že uporablja univerzalni kuhinjski stroj za gnetenje testa, na koncu pred počivanjem testo pregnetete ročno in dodate v testo nekaj energije... za boljši rezultat!😉👍💪

3. Količino vode za nadev nalijemo v kozico. Dodamo maslo, kristalni in vanilijev sladkor. Zavremo. Rožičevo moko stresemo v skledo in prelijemo z vročo tekočino. Premešamo. Pustimo stati 10 minut.

4. Poparjeni rožičevi moki dodamo med in kislo smetano. Dobro premešamo.

kvašeno testo za potico

5. Kvašeno testo na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotno obliko na debelino 3 do 4 milimetre. Testo enakomerno premažemo z nadevom. Tesno zavijemo v zvitek. Konici zvitka združimo in s prsti nežno stisnemo, da se testo zlepi. Na pekač položimo kos papirja za peko. Nanj položimo potico. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.

6. Potico z zobotrebcem nekajkrat prepičimo do dna. Dobro premažemo s stopljenim maslom in potrosimo z mešanico rjavega in vanilijevega sladkorja.

7. Pekač s potico postavimo v ogreto pečico na 185 stopinj za 55 minut. Po 30-ih minutah pečenja potico pokrijemo s kosom papirja za peko.

PS😉 Veliko oseb se "boji" pripravljati potico zaradi tistih groznih "lukn" oz. zračnih mehurčkov v potici, ki nastanejo med peko. Ni panike!😉😂 Namreč tudi jaz se ob vseh pripravljenih poticah v teh letih nisem izognil t.i. "LUKNAM". 🙈🙉🙊 Če se niste še "spravili" pripravljat potice zaradi strahu "LUKNE". Pogum in vztrajnost veljata! Mogoče vam prvič, drugič ne bo uspelo, a tretjič je že velikoooo možnosti za uspeh. 💪 Zračni mehurčki med peko nastanejo predvsem zaradi nadeva. Najpogosteje se to zgodi ob uporabi skute ali orehovega nadeva s stepenimi beljaki. Ena od rešitev, da se ognete tega "bavbava"😤 je, da testo razvaljate na debelino 3-4 milimetre. In količina nadeva naj bo enaka debelini testa. Veliko uspeha pri pripravi vaše potice in lepe Velikonočne praznike.





0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo