Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Slivova potica

Ali je kaj boljšega, kot ugrizniti v slastno domačo potico?
Ali je kaj boljšega, kot ugrizniti v slastno domačo potico? 


sestavine
TESTO… 350 g moke tip 500
50 g masla
100 ml vode
60 g kristalnega sladkorja
2 jajci
½ kvasa Fala
1 žlica ruma
1 ščepec soli
NADEV… 250 g suhih sliv
70 g mletega sladkorja
250 g kremnega sira mascarpone
1 zavitek tičine mase – fondant 250 g

Tičina masa oz. fondant se uporablja za okraševanje tort in izdelavo figuric. Tičino maso lahko v recepturi nadomestite z marcipanom. Pinki maso sem pri recepturi uporabil zararadi potreb in priprave recepture v čast Rožnatemu Oktobru, boju proti raku na dojkah.

V posodico nalijemo mlačno vodo. Dodamo razdrobljen kvas Fala in razmešamo, da se razpusti. Moko stresemo v posodo. Dodamo sladkor, sol, razžvrkljani jajci, stopljeno maslo, rum in kvasni pripravek. Z leseno žlico premešamo, da dobimo testno gmoto. Stresemo na gladko delovno površino, dobro pregnetemo (8 min) in oblikujemo hlebček. Hlebček testa položimo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo 
in pustimo počivati 25 minut.

Suhe slive brez koščic stresemo v kozico, dodamo mleti sladkor in zalijemo z vodo, toliko da so slive pokrite. Ko voda zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije in kuhamo (cca 10 min) toliko časa, da voda izhlapi. 

Slive s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v kremasto zmes. Dodamo kremni sir mascarpone in premešamo, da se poveže.
Kvašeno testo stresemo na delovno površino, prepolovimo in oba kosa razvaljamo na debelino pol centimetra, velikosti 30*25 cm. Nato, na isto velikost razvaljamo še tičino maso. Na en kos testa stresemo slivov nadev in ga enakomerno razmažemo po celotni površini.

Prekrijemo z drugo polovico razvaljanega testa. Nato, nanj položimo tičino maso in tesno zavijemo.

Zvitek položimo v namaščen pekač, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.

Vzhajan zvitek z leseno palčko nekajkrat prebodemo. 
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 55 minut.

Pečeno potico stresemo na leseno desko, pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se ohladi.

Potico pred serviranjem potrosimo z mletim sladkorjem.

****

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo