Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ajdov kolaček

PREPROSTO ZA PRIPRAVO, SOČNO IN ZELO OKUSNO! Sočno in zelo okusno sladko pecivo poznano tudi pod imeni CUPCAKE, FAIRY CAKE, BUN, PATTY CAKE...


Sočno in zelo okusno sladko pecivo poznano tudi pod imeni CUPCAKE, FAIRY CAKE, BUN, PATTY CAKE...

recept cupcake

Cupcake je majhna torta, ki je zasnovana tako, da se servira po osebi.


STE VEDELI DA, je prvi zapis, ki ga povezujejo s cupcake iz leta 1796. Zapis američanke Amelie Simmons omenja recept za lahko torto, ki se peče v majhnih skodelicah. A najstarejši zapis, ki omenja besedno zvezo cupecake izvira iz leta 1828.

Eno najbolj priljubljenih klasik iz sklopa sladko tako v svetu kot pri nas, sta se v začetku 19. stoletja prijela izraza cup cake oz. cupcake. Osnova za klasični mini kolač je maslo, moka, sladkor in jajca. Od nastanka pa vse do današnjih dni je nastalo nešteto receptov in bi lahko celo zapisal, kolikor slaščičarjev toliko verzij. Končni izdelek je nadevan in okrašen, a tudi tu se prepušča slaščičarski domišljiji. Nekateri kolač nadevajo pred peko, a nekateri po peki. Lahko se izreže v kolaču luknja in nadeva. Lahko s pomočjo vrečke za brizganje napolni s sočno kremo notranjost kolača... 😉💭💡

okusni in preprosti recept za cupcake
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
KOLIČINA 22 kosov ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS PEKE 16 minut  ALERGENI gluten, laktoza, oreščki, jajca

OSNOVA
296 ml mleka
118 ml olja
4 jajca
380 g sladkorja
5 g soli
8 g vanilijevega sladkorja

118 g kisle smetane
175 g ajdove moke
175 g ostre moke
11 g pecilnega praška

NADEV
48 zamrznjenih višenj (ali z kompota)
24 koščkov temne čokolade

DEKORACIJA
500 ml sladke smetane
2 žlici čokoladno lešnikovega namaza
žlica čokolade v prahu
pest mandljev
pest lešnikov
pest orehov
čajna žlica soli
2 zvrhani žlici sladkorja
...

1. Lešnike, mandlje in orehe stresemo v pekač. Začinimo s čajno žlico soli in dvema zvrhanima žlicama sladkorja. Prelijemo z 80 ml vode, premešamo in postavimo v ogreto pečico na 210 stopinj. Pečemo 15 minut, da voda izhlapi in oreščki karamelizirajo. Med peko nekajkrat premešamo. Karamelizirane oreščke ohladimo in stremo.

2. V skledo nalijemo mleko in olje. Dodamo jajca, sol, vanilijev in kristalni sladkor. Dobro premešamo. V tekočo osnovo vmešamo kislo smetano. Nato še moko v katero smo zamešali pecilni prašek. Pustimo stati 8 do 10 minut.

3. V pekač za mafine položimo papirnate košarice. V košarice nalijemo zmes za kolače do pol centimetra od vrha. V vsako košarico položimo po košček temne čokolade in dve višnje.

4. Pekač postavimo v ogreto pečico na 175 stopinj za 16 minut. Pečene kolače odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladijo.

DELOVNI NAMIG Količina kolačev in čas peke prilagojen pekaču za mafine z odprtinami premera 7.5 centimetra.

ajdovo pecivo

5. Sladko smetano stepemo do ¾. Nato postopoma umešamo čokolado v prahu, slabo polovico strtih karameliziranih oreščkov in čokoladno lešnikov namaz. Pred okraševanjem kolačev pripravljeno smetano za pol ure postavimo v hladilnik.

DELOVNI NAMIG Sladko smetano lahko nadomestite s smetano za kuhanje, a mora vsebovati vsaj 28% mlečne oz. rastlinske maščobe. Čokoladno lešnikov namaz pred vmešavanjem malo segrejte (v mikrovalovni ali nad vodno soparo), da postane nekoliko bolj mazljiv oz. tekoč. Namreč vmešavanje v stepeno sladko smetano trdo mazljivega namaza traja nekoliko dlje in se lahko stepena smetana zelo hitro sesiri.

6. Kolače okrasimo s pripravljeno smetano in potrosimo s karameliziranimi oreščki.



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo