Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ajdovi štruklji

Nastali po spletu okoliščin, a rezultat popoln. Ta verzija ajdovih štrukljev kot priloga ali kot glavna jed se bo vsekakor znašla še na jedilniku...


Popolna kombinacija sestavin za prilogo...

okusna vegi jed

... ali kot samostojna jed za ljubitelje brezmesnih jedi!


Ob sobotah imam nekoliko več časa. Urejam tedenske zaostanke in med njih spada tudi objava receptur na blogu. Današnja objava z naslovom "AJDOVI ŠTRUKLJI" spada v kolekcijo "ŠMEKSI ŽMAH". Tako kot vsi recepti iz sklopa tudi ta nastal po naključju ob trenutnem navdihu. Pa ni slabo, da napišem še to. Vsi tisti, ki redno prebirate blog "BLAŽ KUHA" že veste, šmeksi žmah recepti nastajajo po trenutnem navdihu, nastanejo fotke, a zapisi ne obstajajo. 😂😁😀 Recepte objavljam s približnimi količinami, a tam kjer je potrebno objavim točne količine. Z objavami v zgoraj omenjeni kategoriji želim namreč, da vklopite nekoliko svojo kulinarično domišljijo... 👌👍👌👍 In vsekakor dopuščam možnost, da je na koncu vaša verzija celo okusnejša ... 😋😊😋😍

recepti ajdova kaša
Omenjen recept nastal po naključju oziroma lahko rečem "zaradi moje pozabljivosti". Namreč ajdove štruklje pripravljam iz testa v katerem je osnova ajdova moka.. Recept si lahko ogledate ⏩TUKAJ. Blaž namreč ni naročil moke, a tudi v shrambi je ni bilo dovolj za potrebe priprave. V kritičnih momentih zelo hitro in dobro reagiram in vedno najdem rešitev! 🙌💖😉😎 V kuhinji imam ponavadi vedno na zalogi pesto in to med drugim tudi razlog, da ga uporabil. Res, da ni vedno isti okus, a katerega koli boste pri pripravi uporabili bo okus štrukljev dvignil na višjo raven. Ponavadi je v hladilniku na zalogi rukolin pesto. Najde pa v shrambi mesto tudi pesto iz čemaža, mlade špinače ali peteršilja. Se pa tudi že zgodilo, da se v njej znašla kombinacija iz omenjenih sestavin. Osnovo za pesto oziroma čemažev pesto najdete ⏩TUKAJ. Mogoče ste v dilemi in ne veste katere oreščke bi uporabili. V osnovi se uporabljajo pinjole. Jaz osebno uporabim tiste katere imam v momentu priprave pri roki. Mandlji, lešniki, pinjole ali kombinacija vseh treh. Kot dodatek so primerna tudi sončnična ali bučna semena. V eni od kombinacij uporabil tudi že orehe, a me okus osebno ni prepričal. Pri pripravi peteršiljevega sem poleg mešanih oreščkov uporabil še rozine. In ta slednji pri meni spada med najljubše. Kljub temu, da v domači kuhinji ne uporabljam smetane za kuhanje bi prav z njim uporabil prav njo. Resnično poudari okus in rozine dajo piko na "I". 😋😋😋

PS Odziv gostov presenetljivo zelo pozitiven in to med drugim tudi razlog, da nastal ta zapis. 😝😜😊😋😍 Sestavine zadostujejo za dva lista vlečenega testa.

SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS KUHANJA 27 minut  ALERGENI gluten, laktoza, oreščki

ajdova kaša (približno 400g - surovo)
kisla smetana (približno 5 žlic)
rukolin pesto (približno dve žlici)
čebula (približno ena manjša)
bučno olje (približno 60ml)
sol (približno ena čajna žlica)
tribarvni grobo mleti poper (približno en ščep)
majaron (približno ena čajna žlica)
peteršilj (približno ena vekica)
vlečeno testo (približno 2 lista)
oljčno olje
...

1. Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi. Kuhano stresemo v cedilo, oplaknemo s hladno vodo in dobro odcedimo.
DELOVNI NAMIG Ajdovo kašo stresete v vrelo osoljeno vodo. Pustite, da vre 4 minute. Odstavite in pustite stati 8 minut. Nato odcedite. Ajdovo kašo sem kuhal na različne načine, a ko odkril ta postopek uporabljam le tega še. Meni osebno najboljši rezultat za katero koli nadaljno uporabo. Priloga, rižotka...

2. Čebulo očistimo, narežemo na tanke lističe in stresemo v vročo ponev. Pokapamo z oljčnim oljem in začinimo s soljo. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Odstavimo.


3. Ajdovo kašo stresemo v ponev. Dodamo kislo smetano, pesto, bučno olje, grobo zrezan peteršilj. Začinimo in dobro premešamo, da dobimo mazljivo zmes.
DELOVNI NAMIG V primeru, da je zmes bolj trda in boste ocenili, da boste težko mazali dodajte še malo kisle smetane.

4. List vlečenega testa položimo na delovno površino. ¾ testa premažemo z ajdovim nadevom debeline en centimeter. Zavijemo v zavitek.

5. Kos ALU folije premažemo z oljčnim oljem. Ajdov štrukelj položimo na folijo in zavijemo.

6. Štuklje kuhamo v pečici, ki omogoča kuhanje ali v vreli vodi 27 minut. Kuhane štruklje pustimo par minut v foliji, da se umirijo. Nato odstranimo folijo in razrežemo na poljubne kose. 

SERVIRNI NAMIG Ob štrukljih servirate gobovo omako in pred vami že moderna verzija ajdove rižotke z gobicami. Vsekakor so štruklji tudi okusna priloga k kosu mesa v omaki. Omaka po mojem predlogu naj bo naravna, divjačinska, lovska, gobova, kari... Res, da nisem še probal v kombinaciji s paradižnikovo omako, a mi nekako ne gre skupaj. Mogoče se pa motim...  🙈🙉🙊😉😊



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo