Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Hrustljave girice

Osebno jedi iz sklopa morsko obožujem, a v današnjem zapisu se posvečam giricam, ki so preprosta jed, a rezultat je lahko naravnost popoln...
0
 

Hrustljavi okusi za poletne dni!

girice

Drobne in hrustljave ribice so zelo preprosta jed, ki je odlična ideja tudi kot prigrizek ob večernem druženju ob pivu.


Na prvi petek v mesecu juniju, ki je nekoliko turoben in deževen, je čas za nov recept namig iz sklopa #ŠmeksiŽmah. V omenjenem sklopu gre za recept namige pri katerih ne zapisujem točnih količin z opombo, da tam kjer so pomembni jih absolutno zapišem. 😉😂😜 Ob vseh nasvetih, ki jih tudi zapišem za lažjo pripravo in vklopom malček vaše kulinarične domišljije lahko dobite tudi okusnejši rezultat kot jaz.

hrustljave girice kako pripraviti girice

Osebno jedi iz sklopa morsko obožujem, a v današnjem zapisu se posvečam giricam, ki so preprosta jed, a rezultat je lahko naravnost popoln in bo zadovoljil tudi bolj zahtevne jedce. 
Na tržišču se dobijo tako zamrznjene kot sveže. Osebno dajem prednost svežim in če se le da, da so z jadranskega morja.

Girice spadajo v skupino rib žarkoplavutarice, ki so največja skupina rib. Skupina šteje nekaj več kot 13.000 vrst in več kot 250 družin. Ribe iz skupine žarkoplavutarice imajo nekaj skupnih lasnoti: trni v plavutih, ktenoidne luske in gibljiva zgornja čeljust. Imenujejo se tudi ribe kostnice in jih lahko zasledimo v vseh vodnih okoljih, v slanih in slanih vodah.
Eden od razlogov, da imajo pri meni prednost sveže ribe pred zamrznjenimi je tudi čas priprave. Pri zamrznjenih je postopek predpriprave nekoliko daljši. Ko gre za uporabo zamrznjenih rib vedno priporočam, da se odtalijo. Ribe vsebujejo od 64% do 80 % vode, nižji odstotek 64 do 72% velja za bolj mastne. Proizvajalci rib uporabljajo nekaj načinov zamrzovanja, a najpogostejši je z glazuro. V trgovskih zamrzovalnih skrinjah zasledimo v večini ribe z vodno glazuro, kar še dodatno dvigne količino vode v izbranem izdelku. Vodna glazura je močno vidna predvsem pri ribjih filejih. Glazura sestavlja 20 do 30% izbranega artikla.

Da bi zamrznjeni ribi naredili najmanj škode, jo položite za približno 10 do 25 minut (odvisno od velikosti) v vodo sobne temperature. Ribo odcedite in po potrebi odstranite še ostanke glazure. Nato jih dobro osušite z bombažno krpo ali kosom papirnate brisače. Riba se naj pripravlja na visoki temperaturi in čim krajši čas. Sol in izbrane začimbe uporabite tik pred koncem ali po koncu termične priprave. Namreč prehitra uporaba soli bo povzročila dodatno odvajanje vode in posledično bo ribji file manj sočen. 

Za pripravo hrustljavih giric potrebujete ostro moko, olje za cvrtje in začimbe (luštrek, sol, kajenski poper in grobo mleti suh česen), ki jih izbral po svojem okusu.

Sveže girice oplaknete s hladno vodo, odcedite in dobro osušite. V primeru, da boste uporabili zamrznjene jih pripravite po zgoraj zapisanem namigu za zamrznjene ribe. Ribice potrosite z ostro moko in premešate. Nato jih ocvrete v vročem olju (180 stopinj). Cvrete jih 3 minute. Ocvrte girice položite na kos papirnate brisače, da vpije odvečno maščobo. Pred serviranjem jih začinite.

Osebno imam ob ocvrti ribi najraje osvežujočo krompirjevo solato. Za pripravo le te v mojem stilu potrebujete: kuhan krompir narezan na tanke lističe, naribano solatno kumaro, na kocke narezano papriko in paradižnik ter na kolobarje narezano mlado čebulo. Začinim z limoninim sokom, oljčnim oljem, suhim luštrekom, soljo in kajenskim poprom. 
 

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo