Medena torta

Ena od zelo okusnih klasik!

Medena torta je vsekakor ena od sladic, ki me vrača v devedeseta.

Že daljše obdobje se koncentriram, da pripravim svojo verzijo. Zaradi nekoliko daljše priprave se sestavljanje moje verzije medene torte vse skozi prestavljalo. Bil celo optimist, da bo višek časa v obdobju “covid 19”. Vendar se uštel. Korona leto mi prineslo poslovno zelo zasedeno in uspešno obdobje...
Vendar končno našel čas...  

Sledi priprava, ki nekoliko daljša, a se zaradi okusov izplača...

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

 

OBLATI

jajca

sladkor

cvetlični med

maslo

soda bikarbona

moka - tip 500

 

KREMA

vanilijev puding

mleko

kremni sir maskarpone

kisla smetana

sladkor

 

 

 

6 kom

280 g

6 zvrhanih žlic

250 g

2 žlici

850 g

 

 

zavitek

500 ml

250 g

300 g

100 g + 2 žlici

 

PODROBNOSTI O RECEPTU

 

KOLIČINA

16 kosov

ČAS PIPRAVE - oblati

95 minut

ČAS PEKE - oblati

4 minute

TEMPERATURA PRI PEČENJU

190 stopinj

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA

srednje

ALERGENI

jajca, laktoza, gluten

 

 

POSTOPEK PRIPRAVE



OBLATI

1. Beljake ločimo od rumenjakov in stepemo trd sneg. Umešamo rumenjake. Nato postopoma dobro umešamo še sladkor. 

2. Skledo z zmesjo postavimo na vodno kopel, ki naj ves čas kuhanja rahlo vre. Ob stalnem mešanju kuhamo 15 minut. Dodamo zvrhane žlice cvetličnega medu. Premešamo. Postopoma dodajamo maslo narezano na kocke in večkrat premešamo. Nato dodamo soda bikarbono in ob stalnem mešanju kuhamo še 10 minut. 

Skledo odstavimo iz vodne kopeli in pustimo, da se ohladi.

NAMIGI Zmes pripravljajte v skledi, ki prenaša višjo temperaturo zaradi kuhanja nad soparo. Skleda naj bo večja. Namreč med kuhanjem, ko se doda soda bikarbona zmes nekoliko naraste. Nato zmes pade skupaj in nastane gosto tekoča zmes.

 3. V ohlajeno zmes postopoma, z leseno žico, vmešavamo moko. Testno gmoto stresemo na pomokano površino in vgnetemo prožno testo. Testo zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za eno uro.

NAMIGI V primeru, da boste nekoliko nepravilno oz. premalo skuhali zmes nad soparo lahko potrebujete pri pripravi testa do 60 g več moke.

4. Ohlajeno testo razrežemo na 16 enakih delov. Oblikujemo hlebčke in jih razvaljamo v obliko kroga premera 24 centimetrov, debeline 3 do 4 milimetre.

NAMIGI Med valjanjem in obrezovanjem nastanejo koščki. Koščke pregnetete v hlebček, razvaljate in spečete.

5. Oblate postopoma pečemo 4 minute v ogreti pečici na 190 stopinj.

NAMIGI Razvaljan oblat postavite na kos papirja za peko in tudi pecite na njem. Pečena struktura spominja na piškot. Pečene oblate previdno odstranjujte iz pekača, saj so zelo rahli dokler se ne ohladijo.



KREMA

6. Vrečko pudinga stresemo v posodico. Dodamo 2 žlice sladkorja in prilijemo 100 ml hladnega mleka. Premešamo. Preostalo mleko zavremo. Kozico odstavimo, dodamo raztopljen puding. Premešamo. Kozico postavimo nazaj na vir toplotne energije. Ob stalnem mešanju kuhamo 2 minuti. Odstavimo, s folijo za živila pokrijemo na dotik in pustimo, da se puding ohladi.

7. Ohlajenemu pudingu dodamo sladkor in kremni sir maskarpone. Zmešamo v gladko zmes. Nato umešamo še kislo smetano.

SESTAVLJANJE

8.  Šestnajsti oblat in oblat iz ostankov zdrobimo v sladke drobtine.

9. Oblat postavimo na kos papirja za peko in zamažemo s kremo. Postopek ponavljamo, da porabimo oblate. Preostanek kreme stresemo na vrh in zamažemo. Po vrhu in robovih torte potrosimo sladke drobtine. Torto shranimo v hladilnik za najmanj 12 ur, da se dobro ohladi in povežejo okusi.

NAMIGI Med zamazovanjem oblatov gre lahko krema tudi malenkost čez rob. Ko drobite oblata v sladke drobtine je lahko vmes tudi kakšen večji košček. Kombinacija obojega ponuja retro izgled.


Objavite komentar

0 Komentarji