Če imaš rad čokolado… ne, počakaj. Če si čokoholičar brez popravnega izpita, potem si na pravem naslovu. Tale tart ni kar en čokoladni posladek – je DVOJNI. V njem se združita dva čokoladna svetova: kremasta, pečena čokoladna plast in svilnat ganaš, ki se stopi v ustih, kot bi poslušal najljubšo balado v kuhinji.
Hrusta spodaj, blešči zgoraj, znotraj pa mehko kot “še en košček, prosim.”
Priprava je preprostejša, kot si misliš – če znaš stopiti čokolado in se upreti, da ne poješ pol nadeva že sproti, si zmagal.
Naj te ne bo strah – samo en opozorilo: ko ga enkrat poskusiš, ti nobena čokoladna torta več ne bo dovolj. 😄
Postopek priprave za pekač premera 24 cm.:
270 g masla + za mazanje pekača
50 g sladkorja
3 žlice mleka
50 g sladkorja
3 žlice mleka
1 žlica nesladkanega kakava
150 g gladke moke
600 ml sladke smetane
420 g čokolade za kuhanje (temne)
4 beljaki
2 jajci
sol
150 g gladke moke
600 ml sladke smetane
420 g čokolade za kuhanje (temne)
4 beljaki
2 jajci
sol
Postopek priprave:
1. Segrejte pečico na 185°C. Za testno podlago na hitro umešate testo zmešajte del hladnega, na kocke narezanega masla (110g) , sladkor (50g), mleko, ščepec soli, moko, kakav in zamesite gladko testo. Zavijete v folijo za živila in postavite za 20 minut v hladilnik.
2. Testo tanko razvaljajte na pomokani delovni površini. Položite ga v pekač za pite, namazan z maslom. Obtežite s peki papirjem in keramičnimi kroglicami za slepo peko (lahko tudi čičeriko ali fižol) .
3. Nato pecite v predhodno ogreti pečici na 185°C 15 minut, dokler podlaga ni zlato rjava.
4. Medtem grobo nasekljajte del temne čokolade (300 g) za kuhanje in jo dajte v skledo s preostankom mehkega masla (150 g).
5. Del sladke smetane (500 ml) zavrite in jo prelijte čez čokolado in maslo. Pustite stati 2 minuti in nato z metlico mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
6. Dodajte beljake, jajca in ščepec soli v čokoladno zmes in premešajte. Gladko zmes prelijte na pečeno podlago in vse skupaj pecite na 185°C 25 minut. Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo (približno 1 uro).
7. Za ganaš nasekljajte preostalo čokolado (120 g) za kuhanje in jo dajte v skledo s preostalim maslom (10g). Nato zavrite smetano (100 ml) in jo prelijte čez čokolado in maslo. Pustite stati 2 minuti in nato stepajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
8. Ganaš razmažite po ohlajeni piti. Pito dobro ohladite v hladilniku vsaj 2 uro pred serviranjem.
7. Za ganaš nasekljajte preostalo čokolado (120 g) za kuhanje in jo dajte v skledo s preostalim maslom (10g). Nato zavrite smetano (100 ml) in jo prelijte čez čokolado in maslo. Pustite stati 2 minuti in nato stepajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
8. Ganaš razmažite po ohlajeni piti. Pito dobro ohladite v hladilniku vsaj 2 uro pred serviranjem.
Po želji postrezite z okrasom iz stepene smetane in svežega jagodičevja.
Ni komentarjev
Objavite komentar