Petek je idealen dan za nekaj toplega in konkretnega – pa brez kompliciranja! Ta enolončnica z mletim mesom in rdečim fižolom je prava udarna kombinacija – rahlo pikantna, z rahlim “chili” značajem, a še vedno nežna in primerna za vsakogar. Vse pripraviš v eni posodi in je odlična tudi za pogret naslednji dan.
Sestavine (za 3–4 osebe)
-
300 g mletega govejega mesa
-
1 srednje velika čebula
-
2 stroka česna
-
1 srednje veliko korenje
-
1 rdeča paprika
-
400 g rdečega fižola iz pločevinke (ne odcejen)
-
400 ml paradižnikovih kock v lastnem soku (1 konzerva)
-
1 žlica paradižnikovega koncentrata
-
1 žlička dimljene mlete rdeče paprike
-
½ žličke kumine
-
½ žličke čilijevih kosmičev
-
sol, poper po okusu
-
1 žlica olja
Priloga: kos kruha, tortilja ali prepečenec
Postopek priprave
-
Priprava sestavin
Čebulo, česen, papriko in korenje nareži. -
Praženje mletega mesa
V večjem loncu segrej olje in dodaj mleto meso. Na srednje močnem ognju ga praži 6 minut, da dobi lepo rjavo barvo in izpari tekočina. -
Dodajanje zelenjave
Ko je meso lepo zapečeno, dodaj nasekljano čebulo, česen ter kocke korenja in paprike. Praži 5 minut, da se zelenjava rahlo zmehča. -
Začimbe in omaka
Dodaj mleto papriko, kumino in čili. Vmešaj konzervo paradižnika in fižola s tekočino in paradižnikov koncentrat. Premešaj. -
Kuhanje
Vse skupaj kuhaj na srednjem ognju 20 minut, občasno premešaj. Če se ti zdi pregosto, dodaj malo vode. Po okusu dosoli in popopraj. -
Postrežba
Ko se okusi lepo povežejo, odstavi z ognja in postrezi s kruhom, popečeno tortiljo ali kar tako – na žlico!
Če želiš jed raztegniti za še en obrok, dodaj pest koruze ali nekaj kuhanega riža proti koncu kuhanja. Za bolj kremasto teksturo lahko del fižola pretlačiš z vilico in vmešaš nazaj v jed.
Ni komentarjev
Objavite komentar