Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Nedeljsko kosilo, ki pusti prostor tudi za počitek

Solatna skleda z avokadom in jajcem – umirjeno nedeljsko kosilo, ki ne zahteva veliko, a pusti prostor za počitek in ravnotežje.

Nedelja je poseben dan. Po eni strani si želimo nekaj dobrega, po drugi strani pa si pogosto želimo predvsem miru. Brez urnikov, brez lovljenja časa, brez občutka, da je treba še nekaj “oddela­ti”, preden se teden zapre. In ravno zato so nedeljska kosila včasih pretirana – ali pa jih sploh ni.

Solatna skleda z avokadom in jajcem se v tem kontekstu pogosto zdi preveč skromna. Kot da nedelja zahteva nekaj večjega, bolj konkretnega, bolj slavnostnega. Ampak resnica je, da so nekatere nedelje najlepše ravno takrat, ko si dovoliš preprostost.

Ta skleda ni tu zato, da bi tekmovala s klasičnim nedeljskim kosilom. Je alternativa. Nekaj za tiste nedelje, ko si že imel dovolj težkih obrokov čez teden, ko je hladilnik poln drobnih ostankov, glava pa išče ravnotežje. Avokado poskrbi za mehkobo, jajce za sitost, ostalo pa se sestavi skoraj samo od sebe.

Statistika takšne recepte pogosto potisne na rob. Ker niso “prava kosila”. Ker nimajo dolgih postopkov ali zapletenih sestavin. Ampak v praksi ravno takšne jedi največkrat pridejo prav takrat, ko si to najbolj želimo – ko nočemo več odločati, ampak samo pojesti nekaj dobrega in se usedeti nazaj.

Nedelja je lep trenutek za takšna kosila. Za jedi, ki ne zahtevajo veliko pozornosti, a vseeno dajo občutek, da si naredil nekaj dobrega zase. In če ti po njej ostane še malo energije za sprehod, knjigo ali nič – toliko bolje.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo