Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Paprikaš iz rdeče leče z zelenjavo

Paprikaš iz rdeče leče z zelenjavo je popolna veganska jed na žlico – bogat okus, zdrave sestavine in priprava v eni sami posodi.
0
Fotografija kremastega paprikaša iz rdeče leče, s koščki paprike, korenja in bučke, postreženega v skledi z rezino kruha.

Tale paprikaš je tvoj najboljši prijatelj za torkovo kosilo – topel, kremast in poln zelenjave. Priprava je enostavna, okus pa bogat in rahlo dimljen, zahvaljujoč sladki papriki in paradižniku. In kar je najboljše? Pripravljen je v eni sami ponvi! Idealno za vse, ki želimo zdrav in nasiten obrok brez dolgih priprav in posode do stropa.

Sestavine (za 3–4 osebe)

  • 1 skodelica rdeče leče (približno 180 g)

  • 1 srednje velika čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 rdeča paprika

  • 1 bučka

  • 1 srednje veliko korenje

  • 400 ml paradižnikovih kock v lastnem soku (1 konzerva)

  • 1 žlička dimljene mlete paprike

  • ½ žličke mlete kumine

  • ½ žličke suhega origana

  • 1 žlica olivnega olja

  • 600 ml vode ali zelenjavne osnove

  • sol, sladkor in poper po okusu

  • svež peteršilj za posip

Priloga: kos svežega kruha, polnozrnati toast ali nič – je dovolj samostojen.

Postopek priprave

  1. Priprava zelenjave
    Čebulo, česen drobno nasekljaj. Korenje nareži na kolobarje. Papriko nareži na trakove, bučko na polmesece. Lečo dobro speri pod hladno vodo in odcedi.

  2. Praženje osnovne baze
    V večjem loncu segrej olivno olje. Dodaj čebulo in praži 2–3 minute, da postekleni. Nato dodaj česen, korenje in papriko. Praži še 3 minute, da zadiši in se zelenjava rahlo zmehča.

  3. Začimbe in paradižnik
    Primešaj dimljeno papriko, kumino in origano. Takoj za tem prilij paradižnikove kocke v lastnem soku in vodo ali zelenjavno osnovo. Dodaj oprano lečo.

  4. Kuhanje
    Vse skupaj zavri, nato zmanjšaj temperaturo in pokrito kuhaj 20 minut. Občasno premešaj. Po približno 10 minutah dodaj bučko.

  5. Zaključek
    Ko je leča popolnoma kuhana in paprikaš lepo gost, ga po okusu posoli in popopraj. Po potrebi dodaj ščep ali dva sladkorja, da uravnovesiš kislost paradižnika, Po potrebi dolij še malo vode, če je pregost.

  6. Postrežba
    Posuj s sesekljanim svežim peteršiljem in postrezi z rezino kruha za pomakanje.

Če ti ostane, ga hrani v hladilniku – naslednji dan je še boljši! Po želji lahko dodaš tudi žlico grškega jogurta za piko na i.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo