Tale paprikaš je tvoj najboljši prijatelj za torkovo kosilo – topel, kremast in poln zelenjave. Priprava je enostavna, okus pa bogat in rahlo dimljen, zahvaljujoč sladki papriki in paradižniku. In kar je najboljše? Pripravljen je v eni sami ponvi! Idealno za vse, ki želimo zdrav in nasiten obrok brez dolgih priprav in posode do stropa.
Sestavine (za 3–4 osebe)
-
1 skodelica rdeče leče (približno 180 g)
-
1 srednje velika čebula
-
2 stroka česna
-
1 rdeča paprika
-
1 bučka
-
1 srednje veliko korenje
-
400 ml paradižnikovih kock v lastnem soku (1 konzerva)
-
1 žlička dimljene mlete paprike
-
½ žličke mlete kumine
-
½ žličke suhega origana
-
1 žlica olivnega olja
-
600 ml vode ali zelenjavne osnove
-
sol, sladkor in poper po okusu
-
svež peteršilj za posip
Priloga: kos svežega kruha, polnozrnati toast ali nič – je dovolj samostojen.
Postopek priprave
-
Priprava zelenjave
Čebulo, česen drobno nasekljaj. Korenje nareži na kolobarje. Papriko nareži na trakove, bučko na polmesece. Lečo dobro speri pod hladno vodo in odcedi. -
Praženje osnovne baze
V večjem loncu segrej olivno olje. Dodaj čebulo in praži 2–3 minute, da postekleni. Nato dodaj česen, korenje in papriko. Praži še 3 minute, da zadiši in se zelenjava rahlo zmehča. -
Začimbe in paradižnik
Primešaj dimljeno papriko, kumino in origano. Takoj za tem prilij paradižnikove kocke v lastnem soku in vodo ali zelenjavno osnovo. Dodaj oprano lečo. -
Kuhanje
Vse skupaj zavri, nato zmanjšaj temperaturo in pokrito kuhaj 20 minut. Občasno premešaj. Po približno 10 minutah dodaj bučko. -
Zaključek
Ko je leča popolnoma kuhana in paprikaš lepo gost, ga po okusu posoli in popopraj. Po potrebi dodaj ščep ali dva sladkorja, da uravnovesiš kislost paradižnika, Po potrebi dolij še malo vode, če je pregost. -
Postrežba
Posuj s sesekljanim svežim peteršiljem in postrezi z rezino kruha za pomakanje.
Če ti ostane, ga hrani v hladilniku – naslednji dan je še boljši! Po želji lahko dodaš tudi žlico grškega jogurta za piko na i.
Ni komentarjev
Objavite komentar