Ko ti zadiši po jeseni in toploti domače kuhinje, je tale recept pravi odgovor. Hrustljava skorjica, mehke in dišeče jabolčne rezine, pa še tisti kanček cimeta, ki prostor napolni z nostalgijo. Najboljša stvar? Pripraviš ga brez kompliciranja in skoraj iz enega samega pekača.
Sestavine (za 4 osebe)
-
5 večjih sočnih jabolk
-
100 g belega sladkorja
-
50 g rjavega sladkorja
-
1 čajna žlička mletega cimeta
-
50 g masla (sobne temperature)
-
100 g moke
-
50 g sesekljanih orehov ali mandljev (po želji)
-
1 žlica limoninega soka
👉 Za postrežbo: stepena smetana ali kepica vaniljevega sladoleda
Postopek priprave
-
Pečico ogrej na 180 °C.
-
Pripravi jabolka: olupi jih, odstrani peščišča in nareži na tanke kolute. Pokapaj jih z limoninim sokom, da ohranijo barvo.
-
Naredi posip: v skledi zmešaj beli in rjavi sladkor, cimet, moko in nasekljane orehe. Dodaj maslo in ga s prsti vgneti v suhe sestavine, dokler ne nastane drobljiva, peskasta zmes.
-
Zloži in speci: jabolka razporedi po dnu pekača in jih enakomerno posuj s pripravljeno drobtinasto zmesjo.
-
Peči 25–30 minut, dokler jabolka ne postanejo mehka, vrhnja plast pa zlatorjava in hrustljava.
💡 Namig: najboljši je še topel – z mehko kupo stepene smetane ali kepico vaniljevega sladoleda se spremeni v sladico, ob kateri bo vsak zahrepenel po še enem grižljaju.
Ni komentarjev
Objavite komentar