Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Humus

Humus je namaz iz čičerike z dolgo zgodovino, a izvira iz Libanona.  Namaz je priljubljen med vegetarijanci in vegani. V originalu se pripravlja le iz čičerike in sezama, a doda se nekoliko jogurta za lažje mazanje. Obstaja kopica receptur, a pred vami je moja verzija.

SESTAVINE
250 g čičerike ena konzerva bruto / 400 g
240 g jajčevca
240 g podolgovate rdeče paprike
240 g paradižnika
140 g rdeče čebule
5 strokov česna
½ čajne žličke soli + za pečenje
¼  čajne žličke tribarvnega grobo mletega popra + za pečenje
olivno olje


PRIPRAVA

- čebulo olupimo
- paradižnik operemo, osušimo in odstranimo "muho"
- jajčevec operemo, osušimo in odrežemo zeleni del
- papriki odstranimo pecelj, operemo pod tekočo vodo in osušimo
- česen olupimo

Na pekač položimo kos peki papirja. Pripravljeno zelenjavo položimo na pekač. Potrosimo s tremi ščepci soli, dvema ščepcema grobo mletega tribarvnega popra in pokapamo z olivnim oljem.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 200°C, za 60 minut.

Pečeno zelenjavo stresemo v posodo in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo.
Zmleti zelenjavi dodamo čičeriko, sol in poper. 

Zmeljemo v kremasto zmes.
Humus preložimo v stekleno posodo, pokrijemo in do uporabe shranimo v hladilnik.

PRIPOROČILO
Namaz humus naj bo shranjen v hladilniku »čez noč«, da se dobro ohladi in s tem dobi polnejši okus.
NAMIG
Tako pripravljen humus imate lahko shranjen v hladilniku do 5 dni. 

Print Friendly and PDF
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]