Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

MARINIRANJE in MARINADA

0
MARINIRANJE UVRŠČAMO MED KUHARSKE POSTOPKE, S KATERIM ŽIVILO ZMEHČAMO, IZBOLJŠAMO OKUS IN PODALJŠAMO TRAJNOST ŽIVILA.

Najpogosteje mariniramo meso in ribe. Marinada je mešanica sestavin v katero položimo živilo. Ime prihaja s francoskega jezika: MARINER.
Poznamo več vrst marinad in tudi čas mariniranja je različen. Največkrat je ob receptu naveden tudi čas mariniranja.
Marinade se delijo na suhe in mokre.

SUHA MARINADA
Živilo z eno ali večimi živili potrosimo z vseh strani (predhodno živilo za mariniranje po potrebi operemo in osušimo). Suha marinada se pripravlja predusem s suhimi oz svežimi zelišči, česnom, lupino agrumov ... Sol oz. živila , ki nase vežejo vodo pri suhi marinadi ne priporočam, kajti s tem se isuši marinirano živilo in izgubi sočnost.




MOKRA MARINADA
Največkrat se marinira z oljem (oljčno, olivno, arešidovo...). Največkrat se uporabljajo za osnovo živila z nevtralnejšim okusom. Drugače pa se uporabljajo tudi: limonin sok, kis, vino, pivo, mleko, konjak... Čas mariniranja traja od 20minut pa tudi do nekaj ur. Pri mariniranju živilo večkrat obrnemo. Pri krajšem mariniranju je lahko sobna temparatura, pri daljšem pa imamo živilo v hladilniku. Sestavine za marinado izbiramo z velikega spektra živil: od olj, vin pa vse do najrezličnejših zelišč. Edino na kar moramo biti obvezno pozorni je, da marinada ne preglasi okusa mariniranega živila.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo