Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Posledice hitrega življenja: zajtrkujemo 6, kosimo 8 in večerjamo 9 minut

0
Najnovejše raziskave o prehranjevalnih navadah so pokazale, da odrasla oseba vse tri glavne dnevne obroke skupaj zaužije v manj kot pol ure.


Večina Britancev po rezultatih ankete zajtrkuje šest minut, kosilu se posveti osem minut, a povečerjajo v devetih minutah. Vse skupaj znese le 23 minut, kolikor pa znaša čas, ki ga bi morali porabiti za en obrok.

Več kot polovica sodelujočih v raziskavi se prehranjuje na hitro, da bi lahko nadaljevali z drugimi obveznostmi, kot so sestanki, vožnja z enega v drugo mesto ali skrb za otroke. Petina sodelujočih celo nikoli ne sede za mizo, da bi pojedli pripravljeno hrano, a tretjina užije obrok tako hitro, da komaj okusi okus hrane v ustih.

»STALNO NAS PRESENEČA POMANKANJE ČASA IN POZORNOST, KI JO LJUDJE POSVEČAJO PREHRANI,« je ob razkritju rezultatov med drugim povedala Christina Locci (Conscious Food), ki je opravila raziskave. Ob koncu je še dodala »80% PROCENTOV SODELUJOČIH V ANKETI SE ZAVEDA, DA BI MORALI ZA OBROK PORABITI VSAJ 20 MINUT, A REZULTATI SO POKAZALI, DA VSE TRI OBROKE ZAUŽIJEJO V TEM ČASU. ZELO POMEMBNO JE, DA LJUDI NAUČIMO KAKO POMEMBNO JE, DA UŽIVAJO OBROK POČASI TER DA DOBRO PREŽVEČIJO HRANO. DA SE BI ZAUŽITA HRANA PRAVILNO PREBAVILA JE POTREBNO VSAK GRIŽLJAJ GRISTI 20-30 KRAT.«

Naše življenje ima vse hujši tempo in jasno je, da ljudem posel in druge obveznosti preprečujejo, da si vzamejo čas in v miru zaužijejo obrok. Hrano zaužijemo »v naglici«, jemo hitro in si ne dajemo dovolj časa, da bi pravilno predelali grižljaje. To pa prinaša povečanje prebavnih problemov pri ljudeh, ki pa se jih da enostavno preprečiti, še razmišlja Loccijeva.

Četrtina zaposlenih preskoči obrok ali pa ga zaužije kar za delovno mizo.  Vsaka peta oseba celo preskoči zajtrk ali ga zaužije med potjo na delo.

Tudi običaj »družinska večerja« počasi izginja. 15 odstotkov vprašanih priznava, da se na hitro povečerja nekje v času med »pobiranjem otrok v šoli« in spremljanjem otrok na druge aktivnosti.
Večina na dela planov v naprej, tako da skoraj petina sodelujočih zelo pogosto preskoči obrok, saj nima časa, da ga pripravi.

Kot posledica vsega tega je logičen podatek, da 73% sodelujočih v raziskavi boleha za enim od prebavnih problemov.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo