Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Vodna kreša - zdravi in popolni okusi

0
Vodna kreša je odličen vir naravne zaščite pred vsakdanjim stresom in strupenimi snovmi. In zakaj nebi te odlične rastline, ki ponujajo zaščito pred rakastimi celicami, vzgojili kar doma. 
vodna kreša
Rezultat po 9-ih dneh.

Rastline vsebujejo različne količine vitaminov, mineralov in ostalih koristnih snovi za naše telo, a vodna kreša sodi med najbolj bogate rastline, ko govorimo o zdravju koristnih snoveh.

Že Grki so pred 1000 leti uporabljali vodno krešo kot zdravilo. Namreč ugotovili so, da je odlična pri odpravljanju depresije in duševnih bolezni, a že takrat je pomagala pri lajšanju težav z želodcem in je odličen borec proti človeškim glistam.

kreša
Rezultat po 4-ih dneh.
SAJENJE DOMA - hitro in enostavni

Kaj potrebujemo?
- lonec za rože (premer 13 cm)
- humus, zemljo za podtaknjence 
- seme za vodno krešo (15g)
- in dobro voljo

V lonček natrosimo zemljo, potrosimo s semeni vodne kreše (1 žlica, vrečka 15 g je torej lahko za 3 krat) in pokrijemo s tanko plastjo zemlje. Dobro poškropimo in čez 8-10 dni se že reže.

Pomembno:
Sejemo jo lahko vse dni v letu.
Trikrat na dan z razpršilko poškropite, namreč kreša rabi veliko vlage.

Hipokrat, ustanovitelj sodobne medicine, je dal zgraditi bolnišnico na otoku Kos, a v neposredni bližini so bila gojišča vodne kreše, ki so 400 let pred našim štetjem uporabljali za zdravljenje pljučnih bolezni in bolezni krvi. Neobhodna je bila tudi pri razstrupljanju organizma ter izboljšanju počutja.

ZELIŠČNO MASLO
Vodni kreši že stoletje pojejo hvalospeve. V letu 1618 je priznani strokovnjak za rastline zapisal, da vodna kreša pomaga pri težavah bolezni mehurja in ledvic. Navedel je tudi, da pomaga pri težavah z uriniranjem, odstranjuje ledvične kamne, prečisti kri in zdravi rane.

KORISTEN NASVET!

Vrečka semena, za 3-krat, stane 1,28€ in z malo dobre volje lahko veliko prihranimo. Pri brskanju po trgovskih policah sem naletel na najcenejši lonček z vodno krešo in to za 2,69€!

Uporaba v kuhinji?
Kreša rahlo spominja na mešanico gorčice in redkve, lahko pa tudi na poper. Vodna kreša pa po okusu spominja na hren.

Dodajamo jo k solatam, sendvičem, juham in mesnim ter ribjim jedem, ki lahko tudi enkraten nadomestek peteršilja in drobnjaka.

Skupaj z drobnjakom in česnom jo lahko dodajamo k sirovim, skutnim ali maslenim namazom.

kuharski namig: KREŠA S SVEŽIMI ŠAMPINJONI
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo