Ob vročih dnevih se prileže odlična solata, a za to vam predlagam popolno solato odličnega okusa.
Sestavine po osebi:
1 pest narezanega mladega zelja
1/2 korenčka
1 debelejša rezina gomolja zelene
5 redkvic
2 žlice grobo naribanega parmezana
1 pest prekajene mesnate slanine (približno 60g)
sok ene limone
2 žlice majoneze
ščepec soli in grobo mletega tribarvnega popra
ščepec naribanega muškatnega oreščka
Predpriprava:
Mlado zelje narežemo na tanke rezance.
ZELJE
Sveže zelje na naše telo deluje zelo pozitivno: preprečuje
nastanek črevesnega raka, raka na prostati, lajša želodčne razjede, blagodejno
deluje na žlezo ščitnico, izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo,
pomirja in zmanjšuje stres…
Zelje vsebuje veliko vode in vlaknin ter malo kalorij zato
daje našemu telesu občutek sitosti in je lahko odličen dodatek pri hujšanju.
Od gomolja zelene odrežemo kolobar debeline približno 2 centimetra, olupimo, operemo ter narežemo na majhne kocke.
ZELENA
Zelena ima zelo visok delež eteričnih olj, ki ji dajejo specifičen
okus. Poleg olj, vsebuje še veliko kalija, kalcija, vitamina E in B6 ter folno
kislino.
Zaradi visoke vsebnosti kalija zelena spodbuja odvajanje
vode.
Korenje olupimo in operemo ter s pomočjo noža za lupljenje krompirja narežemo tanke ploščate rezance.
KORENJE
Korenje je zdrav in lahek prigrizek, poleg tega pa vsebuje zelo
veliko vitamina A in B, bogat je z antioksidanti in minerali.
Med ostalimi pozitivnimi lastnostmi, ki jih prinaša korenje
našemu telesu izpostavljam njegov pozitiven doprinos k zdravi in sijoči koži,
prav tako pa vitamin A, ki ga vsebuje, zmanjša photo sensitivnost kože in jo
tako zaščiti pred škodljivimi sončnimi žarki. Pozitivno deluje na suhe lase,
kožo in nohte, zato je pomembno, da ga uživamo v zadostnih količinah.
Redkvico očistimo operemo in narežemo na tanke kolobarje.
REDKVICA
Rdeča redkvica je bogata s folno kislino, vitaminom C in
antociani. Te sestavine imajo velik pomen za naše telo in so učinkovite v boju
proti raku. Za odlično zelenjavo trdijo, da je učinkovita predvsem pri
nekaterih vrstah raka, kot so ustni rak, rak na debelem črevesju, rakasto
obolenje na ledvicah in želodcu.
Prekajeno mesnato slanino narežemo na tanjše rezance.
Parmezan naribamo s pomočjo strgala na največjem nastavku.
Preliv:
V posodo zlijemo sok ene limone, dve žlice majoneze ter dodamo sol, poper in muškatni orešček.
S pomočjo kuhinjske metlice mešamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo oz. niso več vidne grudice majoneze.
Sestavljanje solate:
Na dno krožnika položimo narezano zelje ter ga nato potrosimo z zeleno, korenjem in kolobarji redkvice.
Dodamo narezano mesnato slanino ter vse skupaj prelijemo z limoninim dresingom.
Na koncu potrosimo s parmezanom in svežimi listi bazilike.
Ni komentarjev
Objavite komentar