Rahlo začinjena pita, sočna, a ne mastna in obdana s
hrustljavo skorjico.
4 OSEBE |
80 MINUT |
za krompirjevo testo se potrebuje:
600 g krompirja
150 g moke, tip 500
2 jajci
1/3 čajne žličke soli
1 noževa konica naribanega muškatnega oreščka
za nadev se potrebuje:350 g mlete jagnjetine
1 manjša čebula
3 stroke česna
1 manjše korenje
1 rezina gomolja zelene (70 g)
10 okrasnih paradižnikov
začimbe: timijan, majaron, ena brinova jagoda, sol, tribarvni grobo mleti poper
ostalo: kisla smetana, maslo
PRIPRAVA TESTA
Krompir operemo, skuhamo v vodi z dvema žlicama soli ter
olupimo. Nato še mlačnega pretlačimo čez cedilo.
Pretlačenemu krompirju dodamo moko, razžvrkljana jajca, pol čajne žličke soli in muškatni orešček. Nato dobro zmešamo, da dobimo gladko in kompaktno zmes.
DOBRO JE VEDETI!
1. Ko kuhate neolupljen krompir ga dobro solite, saj ga bo
lažje lupiti in imel bo tudi polnejši okus.
2. Če se testo prijema rok, dodajte še malo moke. Namreč, točna
količina moke je odvisna od vrste krompirja.
PRIPRAVA NADEVA
V posodo položimo mleto meso. Dodamo mu naribano korenje in gomolj zelene, grobo sesekljano čebulo in česen ter začimbe. Brinovo jagodo stremo in sesekljamo. Nato vse skupaj dobro premešamo.
SESTAVLJANJE PITE
Krompirjevo testo razvaljamo na debelino 1 centimeter. Izrežemo krog velikosti premera pekača + višino pekača. Nato z izrezanim kosom testa obložimo pekač, ki smo ga namazali z maslom. Odvečno testo, ki gleda čez rob pekača odrežemo.
Obložen pekač napolnimo z mesnim nadevom. Nato vse skupaj potrosimo z okrasnim paradižnikom, narezanim na četrtine.
Paradižnik potrosimo s ščepcem soli in popra.
Z razvaljanega testa izrežemo krog velikosti pekača. Testo položimo na pito in ob robu nežno pritisnemo.
Vrh pite poškropimo z vodo.
Pito položimo v ogreto pečico na 185°C, za 35 minut.
Pečeno pito pustimo nekaj minut, da se umiri.
Krompirjevo pito odstranimo iz pekača in narežemo na poljubne kose. Ob piti ponudimo kislo smetano in solato po izboru.
Ni komentarjev
Objavite komentar