Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Lešnikovi zvitki s karamelo

Jesensko-zimsko obdobje in predpraznični dnevi, ko pomislim na sladko, mi je ena od prvih asociacij kvašeno testo. In med drugim je tudi zato nastala ta receptura. Kombinacija lešnikove nugat kreme, lešnikov in karamelnega preliva je popolna kombinacija za praznično mizo!
Jesensko-zimsko obdobje in predpraznični dnevi, ko pomislim na sladko, mi je ena od prvih asociacij kvašeno testo. In med drugim je tudi zato nastala ta receptura. Kombinacija lešnikove nugat kreme, lešnikov in karamelnega preliva je popolna kombinacija za praznično mizo!


sestavine
TESTO… 350 g moke
50 g masla
100 ml mleka
70 g kristalnega sladkorja
2 jajci
½ kocke svežega kvasa Fala
1 ščepec soli
⅓ čajne žličke nastrgane limonine lupine
NADEV… 3 zvrhane žlice lešnikove nugat kreme Nutella…
80 g mletih lešnikov
KARAMEL PRELIV… 120 g kristalnega sladkorja
250 ml sladke smetane

V posodico nalijemo mleko, dodamo razdrobljen sveži kvas Fala in premešamo, da se razpusti. Moko stresemo v posodo. Dodamo kristalni sladkor in sol. Premešamo. Prelijemo s stopljenim maslom, razžvrkljanim jajcem in kvasnim pripravkom. Premešamo, da dobimo testno gmoto.

Testno gmoto stresemo na pomokano delovno površino in z močnimi pritiski pregnetemo v hlebček. Testo postavimo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 25 minut.

Čas ročnega gnetenja je približno 8 minut. Seveda si pa lahko tudi olajšate delo in naredite testo z univerzalnim kuhinjskim strojem. KAKO VEŠ, DA JE TESTO DOVOLJ PREGNETENO?! Hlebček testa prerežete na pol in če ne vidite sledi moke, bo dovolj...


Kvašeno testo stresemo na delovno površino in razvaljamo na debelino pol centimetra, v obliko pravokotnika. Razvaljano testo premažemo z lešnikovo nugat kremo in potrosimo z mletimi lešniki. Zavijemo.

Da boste lažje mazali lešnikovo nugat kremo, jo imejte nekaj časa na sobni temperaturi. Še lažje jo boste razmazali, če jo postavite za 20 sekund v mikrovalovno pečico.

Lešnikov zvitek razrežete na 3 centimetre široke rezine. Rezine polagate v namaščen okrogel pekač, premera 26 cm. Pokrijete s kuhinjsko krpo in pustite počivati 25 minut.



V pekač polagate tako, da notranjost rezin gleda navzgor. Med rezinami pustite približno pol centimetrske presledke. 

 Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 40 minut. Pečene lešnikove zvitke pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo. Nato, jih prelijemo s karamelnim prelivom.

↪ Kristalni sladkor stresemo v ponev in ga karameliziramo (4-5 minut), da dobi zlato-rjavo barvo. Prelijemo s sladko smetano in kuhamo toliko časa (približno 3 minute), da se karameliziran sladkor raztopi in dobimo kremasto tekočino. 

Med postopkom priprave karamelnega preliva vseskozi mešajte z leseno žlico, a ko boste prelivali s sladko smetano, previdno! Preden boste prelili s smetano, zmanjšajte dovod toplotne energije na minimum. Kombinacija karameliziranega sladkorja in smetane na začetku povzroči "močno vretje" in se lahko ob nepozornosti opečete.
Resnično okusno sladko naslado servirajte kar v pekaču, saj sem prepričan, da s tem dobi sladica še dodatno vrednost. Domače je le domače... 😋 Zato pa sem, pri pripravi tudi uporabil steklen pekač...
***
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo