Marelični cmoki z balzamično omako



Klasika z okusno omako!

Balzamična omaka se odlično ujame s klasično jedjo iz krompirjevega testa.

testo iz krompirja

Ob cmokih najpogosteje postrežete, najverjetneje tako kot jaz, pražene krušne drobtine, cimet in sladkor. Ko sem se "spravil"😋😋 na cmoke z omako iz spodnje recepture prej omenjene dodatke nisem popolnoma nič pogrešal. In na kocu je ob solatki iz rukole in parmezana nastalo zelo okusno vegetarijansko kosilo.
krompirjevo testo
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
KROMPIRJEV TESTO
750 g krompirja za kuhanje
230 g moke tip 400
2 jajci
žlica kisle smetane
žlica masla
1/2 čajne žlice soli

NADEV
7 marelic
kisla smetana

BALZAMIČNA GLAZURA
250 ml balzamičnega kisa
100 ml cvetličnega medu
50 ml temne sojine omake



SESTAVINE ZA
14 cmokov

ČAS PRIPRAVE
60 minute

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
gluten
laktoza
soja
jajca

1. Krompir skuhamo. Nato ga odcedimo, počakamo nekaj minut, potem pa še vročega olupimo.

2. Olupljen krompir drobno pretlačimo z ročnim pripomočkom za izdelavo pireja. Dodamo moko, kislo smetano, stopljeno maslo, sol in jajci. Na hitro vgnetemo testo.

3. Krompirjevo testo na pomokani delovni površini razvaljamo na debelino pol centimetra. Razrežemo na kvadrate velikosti 7*7 centimetra. Na sredino vsakega kvadrata položimo polovico marelice in pol žličke kisle smetane. Testo prepognemo čez marelico in z dlanmi oblikujemo cmoke. Robove dobro stisnemo, da se cmoki med kuhanjem ne bodo razprli.

4. V kozici zavremo vodo z dodatkom soli. Cmoke previdno položimo v vrel krop. Kuhamo jih približno 12 minut oz. tako dolgo, da priplavajo na površje. Kuhane cmoke poberemo iz lonca in odcedimo.

testo iz krompirja

5. V kozico nalijemo balzamični kis, med in sojino omako. Ko tekočina zavre kuhamo toliko časa, da se nivo za polovico zmanjša.
DELOVNI NAMIG Balzamična omaka se odlično ujame med drugim tudi s kosom pečenega mesa. Predvsem z govejim, telečjim, račko in gosko.



Objavite komentar

0 Komentarji