Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Poletje v kozarcu: vitaminska zimska solata

Hrustljava vitaminska zimska solata »poletje v kozarcu«. Vložena zelenjava s kisom za vlaganje, ki pozimi ohrani svežino in okus po poletju.
Odprt kozarec z domačo zimsko solato iz paradižnika, kumar, rdeče čebule in paprike, s pokrovom položenim ob strani.

Ko kozarce napolnimo z barvito zelenjavo, se zdi, kot da smo vanje ujeli del poletja. V sredi zime, ko zunaj pritiska mraz, je takšna solata prava vitaminska bomba – sveža, hrustljava in polna okusov, ki nas spomnijo na dolge sončne dni. Skrivnost uspeha je preprosta: izberemo le najboljše sezonsko zelenjavo, ji damo čas, da spusti svoj sok, nato pa jo skrbno vložimo.

Sestavine

  • 1 kg češnjevega paradižnika

  • 600 g kumaric 

  • 3 paprike različnih barv

  • 4 rdeče čebule

  • 3–4 stroki česna

  • 1 šopek svežega luštreka

Zaprt steklen kozarec napolnjen z zimsko solato iz paradižnika, kumar, čebule in paprike, pripravljen za pasterizacijo in shranjevanje.

Za preliv

  • 75 ml olja

  • 1 žlica soli

  • 1 čajna žlička sladkorja + 1 čajna žlička v vsak kozarec

  • 60 ml alkoholnega kisa za vlaganje v vsak kozarec

  • črni poper v zrnu (3–4 zrna v vsak kozarec)

Mini jagodne tortice
Mini jagodne tortice

Jagode, smetana in rahlo drobljiva biskvitna tortica – kombinacija, ki nikoli ne razočara. Te mini jagodne tortice niso le lepe na pogled, ampak tudi neverjetno enostavne za pripravo.

Poglej, če ti sede 🧐
Postopek priprave

  1. Kumare nareži na kolobarje (5–7 mm), paradižnik na rezine. Paprike nareži na trakove. Čebulo nareži na kolobarje ali polkolobarje, česen na tanke rezine (ne tlači ga). Luštrek grobo sesekljaj.

  2. V večji posodi zmešaj zelenjavo in luštrek. Dodaj sol, sladkor (1 žličko) in olje. Premešaj, pokrij in pusti stati 1–1,5 ure pri sobni temperaturi. V tem času zelenjavo 2–3-krat premešaj. V tej fazi ne dodajaj kisa – tako bo zelenjava ostala hrustljava.

  3. V čiste kozarce najprej daj nekaj zrn črnega popra, nato prilij 60 ml alkoholnega kisa za vlaganje in 1 čajno žličko sladkorja. Šele nato začni polniti kozarce z zelenjavo, ki jo rahlo potlačiš. Na koncu zalij s sokom, ki se je izločil iz zelenjave. Dobro zapri.

  4. Ko kozarce napolniš, jih postavi v večji lonec z vročo vodo (do 2/3 višine kozarcev). Segrej do vretja in pasteriziraj 15–20 minut (odvisno od velikosti kozarcev).

  5. Vroče kozarce vzemi iz vode, obrni na pokrov, zavij v odejo in jih pusti, da se počasi ohladijo. Nato jih shrani v hladen in temen prostor.

Uporabi trd paradižnik in mlade, hrustljave kumarice – tako bo solata tudi po mesecih ostala hrustljava. Če ti je všeč aromatičen pridih, lahko v vsak kozarec dodaš še vejico kopra ali list zelene.

Katera vprašanja se pogosto postavijo ob vlaganju (FAQ)!?

Kako dolgo zdrži solata “poletje v kozarcu”?
Če so kozarci pravilno pasterizirani in shranjeni v temnem in hladnem prostoru, solata zdrži do enega leta. Ko enkrat odpreš kozarec, ga hrani v hladilniku in porabi v roku 7–10 dni.

Ali lahko uporabim drugo zelenjavo?
Seveda! Recept lahko prilagodiš sezoni in okusu. Odlično se obnesejo cvetača, korenje ali stročji fižol. Pomembno je le, da je zelenjava čvrsta in sveža.

Ali moram kozarce obvezno pasterizirati?
Da. Pasterizacija je nujna, saj zagotovi, da so kozarci varni za shranjevanje in da solata ohrani svojo kakovost. Brez tega bi se zelenjava lahko pokvarila.

Zakaj ne dodamo kisa takoj?
Če bi kis dodali že v začetni fazi, bi zelenjava hitro izgubila hrustljavost. S tem, ko ga vlijemo šele ob polnjenju kozarcev, ohranimo svežino in teksturo.

Ali lahko namesto alkoholnega kisa za vlaganje uporabim vinski ali jabolčni kis?
Lahko, vendar se okus precej spremeni. Alkoholni kis zagotovi najbolj nevtralen in obstojen rezultat, medtem ko vinski ali jabolčni dodata bolj izrazit okus.

Zakaj je pomembno, da kozarce obrnemo na glavo in zavijemo v odejo?
Tako se ustvari podtlak, ki dodatno zapre pokrovčke, obenem pa se kozarci počasi ohladijo, kar izboljša končni rezultat.


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo