Poletni vrtovi in tržnice kar pokajo od svežih zelišč – luštrek, bazilika, peteršilj, koper, meta … Jeseni pa se velikokrat zgodi, da vse to bogastvo preprosto oveni. Škoda, kajne?
A rešitev je preprosta: zamrzovanje. Ne samo, da tako podaljšaš sezono, ohraniš tudi tisti značilen vonj in okus, ki pozimi prinese košček poletja na krožnik.
Kako to narediš?
-
Zelišča nasekljaj na manjše koščke.
-
Napolni modelčke za led do polovice.
-
Prelij jih z olivnim oljem ali vodo.
-
Postavi v zamrzovalnik.
Ko se kocke strdijo, jih prestavi v vrečko ali posodico. In to je to! Pozimi samo dodaš kocko direktno v ponev, juho ali omako – brez tehtanja in rezanja.
Če zamrzneš baziliko, koper, peteršilj ali celo drobnjak, bo tvoja kuhinja dišala kot sredi julija, tudi ko bo zunaj snežilo.
In če je goveja juha kraljica kosila, je luštrek njen neizogibni sopotnik.
Tisti, ki ga poznajo, vedo – goveja juha brez luštreka enostavno ni prava juha. Doda ji tisto značilno globino in domač okus, ki ga ne more nadomestiti nobeno drugo zelišče. Pravzaprav je to tudi moja najljubša začimba iz tega sklopa – tista, ki mi nikoli ne manjka pri pripravi juh in enolončnic.
Ni komentarjev
Objavite komentar