Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Rostbif s čokolado in pomarančo

ROSTBIF, ČOKOLADA IN POMARANČA: Popolna kombinacija za vse ljubitelje dobrega kosa mesa....


Pravšnja kombinacija za praznične dni!

#ŠmeksiŽmah Čokoladno sadni bikec je ideja polnih okusov za praznični jedilnik! 😋😋

rostbif stopnje peke

Še malo in se bodo začele iskati ideje za božični in silvestrski jedilnik. Ena od mojih idej je zapisana v spodnji recepturi, ki je po mojem mnenju med drugim dober in okusen izbor za najdaljšo noč v letu... 👌😋💝
V začetku novembra sem začel z rubriko #šmeksižmah, ki v večini ne vsebujejo točnih količin, saj si teh receptur ne zapisujem in jih arhiviram le kot "fotografija". Eden od razlogov je, da prav v tem predprazničnem obdobju zaradi zasedenosti malo težje raziskujem in sestavljam nove recepte.🙈🙉🙊 Zato se v omenjeni rubriki znajdejo jedi, ki jih z moje bogate zakladnice dopolnjujem, posodabljam... za potrebe dnevnih jedilnikov... 💬🖉Še eden od razlogov za začetek rubrike je, da če se boste "spravili" pripraviti eno od teh receptur uporabite nekaj svoje kulinarične domišljije in iznajdljivosti. In rezultat je lahko celo boljši od mojega... Do sedaj objavljene recepture iz kolekcije TUKAJ!
pravilna peka mesa
 SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
 ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno  ČAS PRIPRAVE 25 minut  ALERGENI laktoza, gluten

file rostbifa - 180 g debeline dva centimetra
oljčno olje

PRELIV
200 g temna čokolade za kuhanje
150 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka

ZAČIMBE
sol

PRILOGA - AJDOVE KRPICE
250 g ostre moke
250 g ajdove moke
200 ml vode
ščep soli
3 žlice kisle smetane

DODATKI
peteršilj, tanke rezine rdečega zelja
...



1.  Ostri in ajdovi moki dodamo sol in premešamo. Prelijemo z vrelo vodo. Z leseno žlico premešamo in pustimo, da se na pol ohladi. Dodamo kislo smetano in vgnetemo testo. Testo zavijemo v folijo za živila in pustimo v hladilniku počivati 20 minut.

2. Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino pol centimetra. Razrežemo na neenakomerne kvadrate. Kuhamo v osoljeni vodi toliko časa, da krpice priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo in oplaknemo s hladno vodo.
DELOVNI NAMIG Količina zadostuje za 4 do 6 oseb. Če pa rabite za manj oseb 😏 Ko krpice narežete, jih položite na pomokan pladenj in zamrznete. Zamrznjene stresete v vrečko za zamrzovanje, shranite nazaj v zamrzovalno omaro in že imate prilogo še za kdaj... 😉💪

3. Sveže stisnjen pomarančni sok nalijemo v kozico. Segrejemo do vrelišča. Odstavimo. Dodamo nalomljeno čokolado. Večkrat premešamo, da se čokolada stopi in poveže s sokom.
DELOVNI NAMIG Naravni pomarančni sok je osvežujoč, a zna biti nekoliko kiselkast. Temna čokolada z visoko procentualno količino kakava zna pogreniti. Ko je omaka pripravljena jo poizkusite. Torej če ste ocenili, da se okus omake ne bo dobro ujel s kosom pečenega mesa ju lahko povežete v okusno celoto s sladkorjem, cvetličnim medom ali agavinim sirupom.

4. Segreto ponev pokapamo z oljčnim oljem. File rostbifa položimo na ponev, začinimo s soljo in pečemo 4 minute. Obrnemo in pečemo še 4 minute. Pečene fileje položimo na mrežo od pečice in pustimo par minut počivati.
DELOVNI NAMIG Po zgornjem postopku je meso pečeno rožnato oz. na pol pečeno - medium (sredinska temperatura okoli 58 stopinj). Če želite rahlo prepečenega podaljšajte pečenje za dve do tri minute (sredinska temperatura okoli 64 stopinj), a za prepečeno podaljšajte še dve minute (sredinska temperatura okoli 75 stopinj).

SERVIRNI NAMIG Po servirnem krožniku potrosite tanke rezine rdečega zelja. Na sredini naredite kupček iz ajdovih krpic. Na vrh položite kos pečenega rostbifa. Meso prelijete s čokoladno omako in potrosite z grobo zrezanim peteršiljem. DOBR TEK IN PRIJAZEN DECEMBER! 💝😍🎄🎅




0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo