Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ajdovski Black Aurora

Ajdovska Pivovarna Pelicon v Budimpešti za svoje temno pivo Black Aurora na osrednjem dogodku kraft pivovarstva za celotno srednjo Evropo, Central European Brewers Conference (CEBC), osvojila kar dve pomembni priznanji...


Black Aurora pivovarne Pelicon pometla s konkurenco v Budimpešti!

BLACK AURORA

Konec preteklega tedna je ajdovska Pivovarna Pelicon v Budimpešti za svoje temno pivo Black Aurora na osrednjem dogodku kraft pivovarstva za celotno srednjo Evropo, Central European Brewers Conference (CEBC), osvojila kar dve pomembni priznanji. Njihovo temno pivo Black Aurora je namreč pometlo s  konkurenco kraft piv iz vse Evrope in dobilo nagrado za najboljše prijavljeno pivo celotnega dogodka (Best in Show) ter bronasto medaljo v kategoriji English Porter, v kateri zlate in srebrne medalje niso podelili.


"Takšna nagrada nam prinaša res veliko mednarodno prepoznavnost, pa tudi potrditev, da znamo v Sloveniji narediti odlično temno pivo. Pri nas temnega piva namreč nimamo 'v krvi', zato ga tudi gostinci in trgovci naročajo občutno manj od svetlega. Zato ga, tudi če si ga želiš, težje dobiš. Prav kraft pivovarji si prizadevamo, da bi se to spremenilo, zato je takšna nagrada za nas še bolj pomembna, prinaša pa tudi dodatno prepoznavnost Sloveniji kot vrhunski pridelovalki hmelja. Black Auroro namreč varimo z eno samo, savinjsko sorto hmelja z imenom Styrian Aurora, ki tudi v mednarodnem pivovarstvu velja za zelo kakovostno," je nekaj prednosti nagrade strnila Anita Lozar iz Pivovarne Pelicon. Black Aurora je sicer krepka dama stila temni ale, v kateri prefinjeno grenčico mehčajo žametni čokoladni toni, kljub bogatemu telesu pa ohranja prijetno pitnost. 

Pomen CEBC dokazuje tudi impresiven seznam govorcev in sodnikov, ki so v okviru tekmovanja poskusili vzorce kraft piv iz vse Evrope, od Švedske do Cipra. Med sodniki so bile tudi svetovne avtoritete na področju kraft pivovarstva, denimo Evan Rail, večkrat nagrajeni novinar New York Timesa; Tim Webb, britanski avtor številnih knjig o pivu, kot sta Svetovni atlas piva ter Pocket Beer Book – The World's Best Beer (soavtor obeh je Stephen Beaumont), v katerega je umestil tudi Pivovarno Pelicon; ter Michael Kiser, gonilna sila trenutno najpomembnejšega globalnega spletnega mesta o pivu Good Beer Hunting, ki je v Budimpešti intervjuval tudi Mateja Pelicona, glavnega pivovarja Pivovarne Pelicon, in Anito Lozar. 

"Že samo ta intervju za nas predstavlja pomemben korak v svetovnem merilu," je poudarila Anita Lozar, ki se skupaj z ekipo že pripravlja na zelo pestro leto, ki čaka Pivovarno Pelicon. "Že februarja se odpravljamo na Beer Attraction festival v Rimini, največji festival pivovarstva ter sejem pivovarske opreme in surovin v naši bližini, na katerem pričakujejo več kot dvajset tisoč obiskovalcev in preko petsto razstavljavcev," je načrte za naslednji mednarodni korak razkrila Anita Lozar ter najavila, da na začetku marca Pivovarna Pelicon v Ajdovščini odpira tudi nov prostor za degustacije, predstavitve, prodajo in druženja ljubiteljev kraft piva. "Istočasno bomo predstavili tudi nizko alkoholno pivo z 2,8% alkohola. Ključna težava takšnih piv je, da so običajno precej vodena in brez okusa, zaradi inovativnega varjenja in izbranih surovin pa bo naše pivo kljub nizki stopnji alkohola odlikoval bogat, za kraft pivo značilen okus," je še dejala Anita Lozar in dodala, da nizko alkoholna in brezalkoholna piva v svetovnem merilu postajajo vedno pomembnejši segment in seveda temu trendu sledijo tudi v Pivovarni Pelicon.


FOTO: MIHA BRATINA



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo