Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Listnato testo

Listnato testo je sestavljeno iz številnih plasti maščobev kobinaciji s kvašenim testom. Med peko se maslo topi in ločuje posamezne plasti testa...


Številne plasti maščobe v kombinaciji s kvašenim testom so odlična osnova tako za sladko kot slano!

priprava listnatega testa

Osnovno testo s katerim lahko ustvarjamo tako slano kot sladko pecivo!


Resnično bilo v planu že mnogo let, da pripravim domače testo.😱😏 Vendar šele sedaj uspelo... 💪😋 Pri svojem kulinaričnem ustvarjanju velikokrat uporabljam listnato testo, a sem vedno ubral preprosto pot. Ni lažjega kot le zaviti v trgovino in ga položiti v nakupovalno košaro. 😂😂😂 Že kar neko obdobje se trudim in v domači kuhinji pripravljati od začetka do konca... Res, da za to potrebujem več časa, a vsaj vem kaj jem... 👍❤
Domače vzorce se trudim prenesti tudi v poslovne vode, a žal velikokrat zaradi kopice okoliščin in narave dela ne uspe... 😉😡 No ja, en vzorce mi le uspelo prenesti. Uporabljam veliko manj soli, a raznim ojačevalcem hrane je v moji kuhinji že pred leti odklenkalo. "Galafak", kakor Blaž pravi tem dodatkom, 😃je naše brbončice zasvojil. Ob črtanju in prehodu nazaj k naravnim okusom so moje brbončice velikokrat ponagajale. Le te niso bile zadovoljne z rezultatom, saj so bile razvajane in zasvojene z raznimi ojačevalci hrane kot so razni E-ji... 😷 Manjka le še moj top ključnik #sampovem 😂😂😂 Čiz brez greha le nisem. Uporabljam tri dodatke, ki vsaj po moji osebni oceni niso toliko škodljivi. Za nekatere jedi pri dvigovanju okusa uporabljam kocko za govejo juho in ostrigino omako. Barvo pa lovim s temno sojino omako. 
Neki sem se razgovoru, sam pojdimo nazaj k današnji temi... 👍👀👂

SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA  srednja  ČAS PRIPRAVE  več ur - približno 6 ur  ALERGENI  laktoza, gluten

KVASNI NASTAVEK
42 g svežega kvasa (ena kocka)
450 ml mlačne vode
50 g kristalnega sladkorja

OSNOVA LISTNATEGA TESTA...
60 g masla
720 g pšenične bele gladke moke T500
20 g soli

DODATEK ZA KONČANJE...
500 g masla
...

Testo je zelo hvaležno. Uporabite ga lahko tako za slano kot sladko jed. Dobrote iz listnatega testa so zelo okusne. Če so iz domačega pa še toliko bolj. Priprava vzame kar nekaj časa, a povem da se splača...
uporaba masla
1.  Maslo (500 g) pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se omehča in postane lahko mazljiv. Nato ga odstranimo iz embalaže in postavimo na kos papirja za peko. S kuhinjsko paleto ga razmažemo v obliko kvadrata, velikosti 20*20 centimetra. S prostimi robovi papirja prekrijemo maslo. Postavimo v hladilnik, da se strdi.

2. V posodico nalijemo mlačno vodo. Dodamo kristalni sladkor in razdrobljen sveži kvas ter premešamo, da se razpusti. 
priprava testa
3. Moko stresemo v skledo. Dodamo sol in premešamo. Prelijemo s stopljenim maslom (60g) in kvasnim nastavkom. Premešamo z leseno žlico, da dobimo testno gmoto. Stresemo na rahlo pomokano površino in dobro pregnetemo. Kvašeno testo postavimo v skledo, pokrijemo z folijo za živila in pustimo počivati na sobni temperaturi 60 minut.

4. Testo stresemo na delovno površino. Pregnetemo in z dlanmi in oblikujemo kvadrat velikosti 20*20 cm. Nato zgornji in spodnji del testa prepognemo v notranjost, da se stikata. Ponovimo z levim in desnim zunanjim robom testa. Kjer se testo stika, ga stisnemo s prsti, da se zlepi. Zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za štiri ure in pol.
listnato testo priprava

5. Kvašeno testo odstranimo iz folije. Položimo na pomokano delovno površino in razvaljamo na kvadrat velikosti 30*30 cm. Pripravljeno maslo postavimo na sredino. S prostimi robovi testa prekrijemo maslo. Kjer se testo stika s prsti stisnemo, da se zlepi. Kocko testa na delovni površini obrnemo.

domače je le domače
6. Testo razvaljamo na pravokotnik 30*50 cm. Zgornji del testa prepognemo v notranjost, tako da sega do ⅔ razvaljanega kosa. Nato spodnji del prepognemo v notranjost, da sega do roba. Testo obrnemo in postavimo tako, da vidni del zavitka gleda proti nam. Postopek ponovimo še dvakrat. Zavijemo v folijo za živila in postavimo za 20 minut v hladilnik.

DELOVNI NAMIG Lahko se zgodi, da boste za postopek 6 potrebovali nekoliko več časa. Posledično se vam bo maslo stopilo in se bo testo začelo prijemati na delovno površino. Lahko greste postopoma vsak korak in po vsakem testo zavijete v folijo za živila in postavite v hladilnik za par minut, da se maslo nekoliko strdi.

7. Nato postopek 6 ponovite še 3-krat. Testo ponovno zavijete v folijo za živila in postavite v hladilnik za 20 minut.
listnato testo uporaba
DELOVNI NAMIG Testo je pripravljeno za uporabo. Pripravite lahko tako slane kot sladke jedi, prigrizke... Zavito v foliji za živila imate lahko shranjeno v hladilniku do 5 dni. Ker gre za nekoliko večjo količino ga lahko razrežete na 4 dele in shranite v zamrzovalno skrinjo.

PS V nekaterih objavah v mesecu novembru vam bom ponudil okusne rešitve. Prva pa že jutri. 👌👍



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo