Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Obara s kislo repo

Repa je ena od bolj priljubljenih povrtnin v Sloveniji, a v večini se uporablja kisla. Predvsem v zimskem obdobju je postala nepogrešljiva. Vrtnina ima prijeten ostro sladkast okus...
0


Na enem mestu kopica koristnih snovi za naše telo!

Repa je ena od povrtnin, ki je priljubljena predvsem v zimskem in prehodnem obdobju na pomlad.


V domačem okolju se bolj poredkoma lotim priprave jedi iz sklopa "na žlico". V odobju #ostanidoma #ostanizdrav kar čez noč veliko več časa za ustvarjanje v domači kuhinji. Hkrati si želim, da bi v tem času užival čim bolj raznolike jedi. Res, da zaprisežen jedec mesa, a se ne branim niti jedi iz sklopa "vegi". Kozarec kisle repe opazujem že par mesecev, a vsebina le tega ni in ni končala v kozici. 🙈🙉🙊 Moja roka končno uspela med gledanjem po shrambi poseči po omenjenem kozarcu. 👍 In z gotovostjo lahko potrdim, da mi uspelo napraviti nekaj zelo okusnega in niti slučajno nisem pogrešal mesa... 🍖🥩👌😉

PS DEJSTVO 💭😉 Po mojih izkušnjah iz profesionalne kuhinje, lahko brez problema zapišem trditev, da je JOTA IZ KISLE REPE pri gostih veliko bolj priljubljena kot JOTA IZ KISLEGA ZELJA. Ko na jedilnik uvrstim slovensko narodno jed BUJTA REPA gostje zelo radi posežejo po njej. Ob pestri ponudbi jedi iz jedilnika. ponavadi ko se znajde na njem izstopa pozitivno v prodaji.

NEKAJ DEJSTEV O REPI...
Repa je ena od bolj priljubljenih povrtnin v Sloveniji, a v večini se uporablja kisla. Predvsem v zimskem obdobju je postala nepogrešljiva. Vrtnina ima prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso. Vsebuje veliko balastnih snovi in beljakovin, maščobe in ogljikove hidrate. Med drugim vsebuje tudi natrij, kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamine B1, B2, C in folne kisline. 

IN ŠE NEKAJ DEJSTEV O FIŽOLU...
Ste vedeli, da je domovina fižola Južna Amerika. V Evropi se je začel prvič omenjat leta 1542, a v Sloveniji so ga začeli gojiti v 17. stoletju. Fižol danes spada v skupino artiklov “nenadomestljiva skupina zelenjave”. Vrtnina ima visoko energijsko vrednost, saj 100 g vsebuje kar 335 kalorij. V večji meri to vrednost predstavljajo ogljikovi hidrati. Zrnje fižola, s težje prebavljivo lupino, vsebuje fosfor, magnezij, kalcij, železo in kalij. Splošno znano je, da fižol učinkuje diuretično in vsebuje tudi vitamine iz skupine B, karotin, vitamin C in vitamin D.

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

PISANI FIŽOL
ČEBULA
KORENJE
GOMOLJ ZELENE
ČESEN
KISLA REPA
KROMPIR
OLJČNO OLJE

ZAČIMBE
SOL
MAJARON
LOVORJEV LIST
MUŠKATNI OREŠČEK
TRIBARVNI GROBO MLETI POPER
SLADKA RDEČA PAPRIKA
220 g
120 g
90 g
60 g
4 kom
1000g (bruto)
180g



čajna žlica
čajna žlica
2 kom
ščep
ščep
zvrhana žlica

POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA
4 do 5 oseb

ČAS KUHANJA
45 minut


...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
brez
1. Fižol za par ur namočimo. Nato odlijemo vodo, zalijemo z večjo količino sveže vode, solimo in skuhamo.

2. Na tanke lističe narezano čebulo prepražimo na olju. Dodamo naribano korenje in gomolj zelene. Premešamo in par minut pražimo. Nato kislo repo s tekočino iz kozarca stresemo v kozico. Premešamo in še par minut dušimo.

3. Dušeno repo začinimo, dodamo lističe česna in zalijemo s kuhanim fižolom (tekočine toliko, da je vse pokrito, ostala tekočina se shrani, če bi bilo potrebno še zalivati med kuhanjem). Pokrijemo in ko zavre kuhamo 25 minut. Obari dodamo nariban krompir in kuhamo še 20 minut.

DELOVNI NAMIG Na tržišču obstaja repa večih proizvajalcev, a tudi stopnja kislosti se razlikuje. Osebno nikoli ne operem kisle repe in zelja, saj mi je kiselkast okus všečen. Če se vam zdi obara s kilo repo kisla, lahko le to uravnate s sladkorjem.



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo