Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Testo za pico

Testo za pico mora biti mehkejše, kar v bistvu pomeni več vode in manj moke. Med gnetenjem se sprva lepi na pult, a poskusite dodati le toliko moke kot zapisano v recepturi...
0


Pica recept za hrustljavo testo, ki bo vedno uspel in navdušil.

Kupujete testo za pico? Priprava je v resnici nadvse preprosta, a potrebujete le moko, sveži kvas, vodo, oljčno olje in sol. 


Testo za pico mora biti mehkejše, kar v bistvu pomeni več vode in manj moke. Med gnetenjem se sprva lepi na pult, a poskusite dodati le toliko moke kot zapisano v recepturi, saj bo drugače testo postalo trdo, okus pa ne bo najboljši.
PS Najboljši pripomoček pri gnetenju bolj mokrega testa je strgalo oz. rezalnik za testo. Jaz mu pogovorno pravim kar puc karta.

Osebno kvašeno testo vedno gnetem z rokami. S tem dobim občutek če je testo dovolj prožno... Testo je potrebno dobro pregnesti, da se bo razvil lepek oziroma gluten, in bo postalo elastično. Z rokami spodnja količina iz recepta potrebuje okoli 10 minut. Če boste testo pripravljali z mešalnikom, z mešanjem raje ne pretiravajte, da se testo ne bo preveč segrelo. Na koncu ga pregnetite še z roko, da ugotovite če slučajno potrebuje še kašen dodatek (moka ali voda). 

HITRI VIDEO POGLED V PRIPRAVO

Z oljčnim oljem rahlo namastite skledo, v kateri testo vzhaja. In nato tudi testo. Oljčno olje bo preprečilo, da bi se testo prime sklede. Hkrati ga boste tudi lažje oblikovali, saj bo dobil še dodatno na elastičnosti. Skledo pokrijete s folijo za živila, a ne neprodušno, da bodo kvasovke imele dotok zraka in bodo naredile svoje.

Za končni okus testa je najboljša rešitev, da ga pripravite že dan preje. Po prvem vzhajanju, oblikujete hlebčke, jih shranite v posodo za shranjevanje s pokrovom in postavite v hladilnik. Preden testo uporabite, se mora ogreti na sobno temperaturo, zato ga vzemite iz hladilnika vsaj pol ure pred uporabo.

Osnovno pravilo pri nadevanju raztegnjenega testa je, da se ne sme pretiravati. Res, da smo ljudje zelo različni in imamo tudi različne okuse. Nekateri imajo radi bolj tanko testo, nekateri bolj debelo kruhasto... Pri meni osebno dobi pica največji plus, če je testo tanko in pravilno odmerjen nadev. Definitivno mora biti sočno oz. jaz temu rečem žmohtno. Pica strokovnjaki priporočajo, da naj bi testo obložili s paradižnikovo omako, sirom in s samo še tremi dodatki. V nasprotnem primeru testo, za katerega ste se zelo potrudili med pripravo, ne bo prišlo do izraza.

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE


OSTRA MOKA T400
GLADKA MOKA T500
SVEŽI KVAS
MLAČNA VODA
SOL
OLJČNO OLJE

200 g
500 g
35 g
560 ml
12 g






POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA
4 - 6 hlebčkov

ČAS GNETENJA
10 minut

...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
gluten
1. V posodico nalijemo mlačno vodo. Dodamo drobljeni sveži kvas in premešamo, da se raztopi.
DELOVNI NAMIG Sveži kvas lahko nadomestite s suhim kvasom - 12 g.

2. V skledo stresemo gladko moko. Dodamo sol in premešamo.

3. Moko prelijemo s kvasnim nastavkom. Z leseno žlico premešamo, da dobimo testno gmoto. Na delovno površino stresemo ostro moko. Dodamo testno gmoto in vgnetemo prožno testo. Oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljčnim oljem. V njo nato postavimo hlebček in še njega premažemo z oljem. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi počivati eno uro.

4. Vzhajano testo stresemo na delovno površino, razrežemo na štiri enake dele in oblikujemo hlebčke. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati 30 minut. Nato hlebčke razvlečemo v obliko kroga in nadevamo.
DELOVNI NAMIG Količina zadostuje za 4 velike ali 6 srednje velikih pic. Del testa po oblikovanju hlebčkov lahko takoj shranite tudi v zamrzovalno skrinjo. Zamrznjeno testo pred uporabo pokrito odtalite in počakate, da dobi sobno temperaturo.

Pica se peče na najvišji možni temperaturi, pri tem da mora vročina prihajati od spodaj in zgoraj. Seveda je krušna peč idealna rešitev, ki pa je po vsej verjetnosti nimate tako kot jaz. Rešitev za vašo pečico je lahko tudi plošča oz. kamen za peko pic, ki pa ga je potrebno pred peko dobro ogreti. Kar v praksi pomeni, da morate pečico segrevati najmanj eno uro. Potrebujete tudi lopatico, s katero pico položite na kamen in jo nato odstranite iz pečice. Čas peke je v veliki meri odvisen tudi od zmogljivosti vaše pečice. Vi osebno svojo pečico najbolje poznate in temu primerno izberete temperaturo in čas peke. S tem boste dobili sigurno najboljši rezultat. A ponavadi dilemo glede časa za peko rešimo že s pogledom v pečico. 
Jaz osebno testo razvlečem na debelino približno tri do štiri milimetre in v ventilacijski pečici ogreti na 195 stopinj pečem 12 minut.



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo