Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Praznični posebnež z jaffa okusom

V Pivovarni Pelicon bodo letos zvarili svojo praznično klasiko, temno pivo posebne polnitve Winter, ki mu vsako leto z različnimi začimbami pričarajo

Pivovarna Pelicon z veliko dela, malo heca, Ce-pivom in dobrodelnostjo kljubuje koroni.

Če je bilo pred pohodom korone butično pivovarstvo pri nas cvetoča panoga, je v zadnjih mesecih postalo še ena tistih, ki se borijo za preživetje.

V ajdovski Pivovarni Pelicon to počnejo, kot so navajeni – z veliko trdega dela, kreativnostjo, humorjem ter mislijo na zaposlene in širšo skupnost. Tako so se v prvem valu lotili proizvodnje osnove za razkužilo, podirali rekorde spletne prodaje in kljub vsem oviram izpeljali posel z italijanskim distributerjem. Poleti so se uspeli obdržati v ponudbi gostincev, njihova piva so po novem na voljo tudi v vseh trgovinah Spar, jeseni pa so zvarili še novo Ce-Pivo ter letošnje izdaje priložnostnih piv Harvest Moon, Winter in Veliki IPA. Kljub vsem oviram in omejitvam so v tem turbulentnem letu ohranili vsa delovna mesta, za konec pa so se odločili še, da v sodelovanju z akcijo Božiček za en dan črni petek izkoristijo za nekaj dobrega.

»Ko smo sredi marca zaman čakali tovornjake italijanskega partnerja, ki bi morali iz Ajdovščine k sosedom odpeljati prvo veliko pošiljko naših piv, resnično nismo vedeli, kako bo šlo naprej. V trenutku smo ostali brez vseh možnosti prodaje, lokali so se zaprli, veliki trgovci butičnega piva niso naročali, izvoz je padel v vodo...,« tiste prve dni in tedne opiše Matej Pelicon, soustanovitelj in glavni pivovar Pivovarne Pelicon. Osem mesecev kasneje so še vedno tu, z vsemi zaposlenimi, novimi pivi ter dobrodelno-prodajno akcijo, ki jo bodo zagnali na črni petek, 27. novembra. »Črni petek smo želeli izkoristiti nekoliko drugače, ne le za pospeševanje prodaje, temveč tudi za nekaj dobrega. Ker se akcija Božiček za en dan začne le nekaj dni po črnem petku, smo se odločili, da bomo kar 50 odstotkov od vsakega prek spleta prodanega piva med 27. in 29. novembrom predali organizatorjem akcije Božiček za en dan,« je povedal Matej Pelicon.

CE-PIVO SMO DOBILI MED PRVIMI NA SVETU 

Zna biti, da bo med bolj zaželenimi pivi med kupci s smislom za humor EksperiMENTALNO Ce-Pivo, ki si je hudomušno, času primerno ime prislužilo zaradi hmelja in kvasa, ki so ju uporabili pri njegovem varjenju. »Naši dolgoletni partnerji iz laboratorija Lallemand so namreč razvili nov kvas Lallemand Verdant ter k testiranju povabili izbrano peščico pivovarjev. Tako smo ga med prvimi na svetu imeli priložnost testirati, slovenski ljubitelji piva pa poskusiti. Nastalo je svetlo pivo zgornje fermentacije, za katerega smo uporabili tudi eksperimentalne novozelandske hmelje. Kot se za ce-pivo spodobi, je robustnega telesa in z dolgim grenkim pookusom,« je novost predstavil Matej Pelicon in poudaril, da gre za enkratno polnitev, zato pravim pivoljubcem priporoča, naj na pokušnjo ne čakajo predolgo.

PRAVO PIVO ZA K POTICI IN DRUGI PRAZNIČNI POSEBNEŽI

Seveda bodo v Pivovarni Pelicon tudi letos zvarili svojo praznično klasiko, temno pivo posebne polnitve Winter, ki mu vsako leto z različnimi začimbami pričarajo drugačen okus. Tokrat bo Winter z okusom jaffa piškota prvič na voljo tudi na trgovskih policah, in sicer v Leclercu. »Pelicon Winter spada med specialna piva zgornje fermentacije in ima izrazit okus temnih ječmenovih sladov ter zimskih začimb. Odlično se poda k potici in drugim sladkim dobrotam, pri varjenju pa smo tokrat poleg vode in ječmenovega sladu uporabili še belgijski sladkor, hmelj, kakav, sladki koren, pomarančno in mandarinino lupino, kvas in vaniljo,« je pivo Winter opisal njegov avtor Matej Pelicon. Zelo primeren za posebne trenutke in posebne pivopivce je tudi Veliki IPA, ki mladim pivovarjem predstavlja vsakoletni tehnološki izziv, saj se pri njegovem varjenju preizkusijo v novih tehnologijah in znanju. Letos so tega sadno-bonbonastega velikana zvarili s kar sedmimi kvasi, med njimi tudi vinskim. Da bodo prazniki res popolni, pa bo kmalu na voljo tudi prestižni Time 2019, letos stila »rženo vino«, sicer pa bogato in močno buteljčno pivo, ki je eno leto odležalo v sodih tekile. 


SPLETNI KONEC SVETA, ŠKATLE PAKIRALI KOT NORI
V Pivovarni Pelicon so na srečo imeli že prej vzpostavljeno spletno prodajo, tako da prehod na skoraj izključno spletno poslovanje ni bil problem. »Še največ težav, a hkrati ogromno veselja, optimizma in hvaležnosti nam je spomladi prinesel naval strank na spletni nakup. Škatle smo pakirali kot nori, ljudje so kupovali pivo, kot bi bil konec sveta,« se smeje Matej Pelicon in dodaja: »Veliko ljubiteljev našega piva je spomladi začelo kupovati neposredno pri nas in tako so spoznali celoten spekter naše ponudbe. Ta namreč obsega 14 piv, poleg tega pa še številne posebne serije in novosti, medtem ko je v gostinskih lokalih ponudba seveda ožja. Ljudje so nas prav odkrili, najpogostejši komentar je, da sploh niso vedeli, kaj vse imamo.«

Z LOKALNIM SODELOVANJEM DO RAZKUŽILA

Mladi ajdovski pivovarji znajo razmišljati izven okvirjev, zato so spomladi, ko se je vse zaprlo, hitro ugotovili, da imajo rešitev za pomanjkanje razkužil. »Vedeli smo, da imamo kapacitete in znanje, zato smo šli v akcijo, tako pravo ajdovsko akcijo, ko lokalci združimo moči in nastane nekaj dobrega. Lokalno podjetje Tosla je priskrbelo sladkor, mi smo iz njega naredili osnovo, lokalni vinar jo je destiliral v čisti alkohol, civilna zaščita pa je poskrbela za ostalo. Tako smo sfermentirali šest tisoč litrov osnove za razkužilo, od tega smo tisoč litrov namenili kot donacijo,« je Matej Pelicon sklenil opis poslovnega leta 2020 za Pivovarno Pelicon, kjer jim je s kombinacijo iznajdljivosti, nadpovprečnega odziva zvestih pivcev, odlične ekipe ter državnih ukrepov za pomoč gospodarstvu uspelo zadržati vse zaposlene ter, vsaj zaenkrat, najti pot naprej.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo