Kremna grahova juha

 

Kremni okus za pogret želodček!

Grahova juha je odlična in okusna ideja pri uvodu v kosilo.

Grah je druga najpomembnejša stročnica na svetu, ki se uporablja v prehrani. Uporabite lahko svežega v solati ali kuhanega, v jedeh kjer se uporablja fižol ali .... Domovina graha je Azija. Prvi zapisi o grahu segajo več kot 2000 let nazaj in je starejšega izvora kot fižol. 
Grah vsebuje veliko hranilnih snovi in veliko vitamina A ter kompletno skupino vitaminov B. Vsebuje tudi pomembne minerale za naše telo kot so železo, fosfor, kalcij. 

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

 

GRAH zamrznjen

STEBELNA ZELENA

KORENJE

RDEČA PAPRIKA

POR

 

SOL

KAJENSKI POPER

MAJARON

MUŠKATNI OREŠČEK

ČESEN GRANULAT

JEDILNI KORUZNI ŠKOB

OLJČNO OLJE

 

2 skodelice

dva stebla

kos

1/2 kosa

kos (približno 15 cm)

 

čajna žlica

ščep

ščep

ščep

čajna žlica

čajna žlica

 

 

 

PODROBNOSTI O RECEPTU

 

KOLIČINA

4 osebe

ČAS PIPRAVE

30 minut

 

ČAS KUHANJA

25 minut

 

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA

enostavno

 

ALERGENI

zelena

 

 

POSTOPEK PRIPRAVE


1. Zamrznjen grah stresemo v kozico. Dodamo očiščeno in na manjše kose narezano zelenjavo. Pokapamo z oljčnim oljem. Pražimo 5 minut. Večkrat premešamo.

2. Praženo mešanico zalijemo z vodo (toliko, da sega približno štiri centimetre nad zelenjavo). Začinimo. Ko zavre kuhamo 18 minut. Odstavimo in s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko zmes. Kozico postavimo nazaj na vir toplotne energije. Prilijemo raztopljen škrob v nekaj žlicah hladne vode. Pustimo, da vre še minuto.

Jedilni koruzni škrob (gustin) se uporabi zaradi vezave. Namreč če sestavine niso dovolj zmlete, ni dovolj kuhano in je dodane preveč vode bo ob serviranju tekočina odstopila od osnove. Za zalivanje namesto vode lahko uporabite tudi zelenjavno osnovo. Ko zmeljete in se vam zdi juha pregosta prilijete še nekaj tekočine. Tekočino oz. vodo dodajajte postopoma in ob tem mešajte. Ko servirate lahko v krožnik dodate še čajno žlico kisle smetane.


Objava komentarja

0 Komentarji