Ko se francoski hrustljavi kruh sreča z eksplozijo azijskih okusov, nastane nekaj legendarnega: Banh Mi. Sendvič, ki te v enem grižljaju popelje med kolonialne ulice Hanoja, pa tudi v sodobne ulične stojnice evropskih prestolnic. Pikantno, sladko, hrustljavo, kislo in osvežujoče – vse hkrati. Pravi boom za brbončice.
Sestavine (za 2 sendviča)
Osnova
-
2 francoski rustikalni bageti (po 150 g)
-
2 piščančja fileja (300 g)
-
sol, poper po okusu
-
1 žlica sojine omake
-
1 žlica ribje omake
-
1 žlička rjavega sladkorja
-
1 strok česna (drobno nasekljan)
-
olje za peko
Hitri vloženi zelenjavi
-
1 srednje veliko korenje (tanki rezanci)
-
1/4 kolerabe (tanki rezanci)
-
2 žlici alkoholnega kisa
-
1 žlica sladkorja
-
ščepec soli
Ostalo za obogatitev
-
majoneza
-
sveža kumara (na tanke rezine)
-
listi koriandra
-
suhi kosmiči čilija
-
sojina omaka
Postopek
-
Vložena zelenjava
Korenje in kolerabo zmešaj s kisom, sladkorjem in soljo. Pusti stati vsaj 20 minut (lahko tudi dlje – še boljše!). -
Meso
Fileja mariniraj 15 minut v mešanici sojine omake, ribje omake, sladkorja, soli, popra in česna. Nato ju speci v ponvi, dokler nista lepo zapečena. Nareži na tanke rezine. -
Priprava kruha
Bageti po dolžini prereži. Rahlo popeci v pečici ali na ponvi – da postane topla in hrustljava. -
Sestavi sendvič
Spodnji del bagete namaži z majonezo. Naloži meso, vloženo zelenjavo, kumare, čili in koriander. Pokapaj s sojino omako. Pokrij z zgornjim delom bagete. Postopek ponovi še z drugo.
Banh Mi je izjemno prilagodljiv. Lahko uporabiš pečeno svinjino, jajce, tempeh ali celo pečeno zelenjavo. Ključ je v kontrastu okusov in tekstur – hrustljavo, sočno, osvežujoče in rahlo pikantno. Idealna malica za vroč poletni dan ali neobičajen brunch!

Če bi mi kdo pred 20 leti rekel, da bom v trgovskem centru izbiral med tremi vrstami miso paste
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar