Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Hiter kimchi – korejska klasika po domače

Pripravi hiter in okusen domač kimchi brez dolge fermentacije. Svež, pikanten in popoln dodatek k testeninam, rižu ali sendvičem!
0

Če si se kdaj zaljubil v pikantno, rahlo kislo in hrustljavo zelje iz azijske restavracije, potem veš, o čem govorimo. Kimchi je nekaj posebnega. Ampak dobra novica je: ni ga treba delat v sodih, niti čakat tri tedne. Tale recept je za hiter kimchi, ki ga lahko ješ že naslednji dan – in je kot naročen za testenine, sendviče ali kar samostojen prigrizek.

Steklena skleda s sveže pripravljenim kimchijem iz napa zelja, obkrožena s česnom, čilijem in polovico zelja na leseni površini

Sestavine (za 1 srednje veliko skledo)

  • 1 manjša glava kitajskega zelja ( cca 800 g)

  • 2 žlici soli (groba morska)

  • 1 žlica rjavega sladkorja

  • 2 žlici alkoholnega kisa

Za pasto

  • 2 stroka česna

  • 1 cm svežega ingverja

  • 1 žlička rjavega sladkorja

  • 1 žlica ribje omake

  • 1 žlička čilijevih kosmičev 

  • 1 žlica vode

Postopek

  1. Priprava zelja
    Zelje prereži na četrtine, nato pa na manjše kose (približno 3–4 cm). V večji skledi ga potrosi s soljo, dobro premešaj in pusti stati 1 uro. Vmes ga večkrat premešaj. Tako bo spustilo vodo in se zmehčalo.

  2. Speremo in odcedimo
    Po eni uri zelje dobro speri pod hladno vodo in odcedi. Lahko ga tudi nežno stisneš.

  3. Pripravi pasto
    V multipraktiku zmešaj česen, ingver, sladkor, ribjo omako, čilijeve kosmiče in žlico vode. Dobiti moraš pasto z aromo, ki bo prebudila vse čute.

  4. Zmešaj
    V večji posodi zelje zmešaj s pasto. Dodaj še kisa in sladkor. Dobro premešaj.

  5. Shrani
    Preloži v kozarec ali zaprto posodo. Pusti na sobni temperaturi 12 ur, potem prestavi v hladilnik. Okus se z vsakim dnem poglablja.

Tale kimchi je bližnjica z značajem – super za začetnike ali kadar se ti ne da fermentirat cel mesec. Uporabi ga v toastih, testeninah, riževih skledah ali kar ob pečeni zelenjavi. Če ga narediš več, zdrži v hladilniku 1 do 2 tedna.

VPLIV AZIJE
Od Svilne poti do sušija: Kako azijski okusi spreminjajo našo kuhinjo

Če bi mi kdo pred 20 leti rekel, da bom v trgovskem centru izbiral med tremi vrstami miso paste

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo