Če si se kdaj zaljubil v pikantno, rahlo kislo in hrustljavo zelje iz azijske restavracije, potem veš, o čem govorimo. Kimchi je nekaj posebnega. Ampak dobra novica je: ni ga treba delat v sodih, niti čakat tri tedne. Tale recept je za hiter kimchi, ki ga lahko ješ že naslednji dan – in je kot naročen za testenine, sendviče ali kar samostojen prigrizek.
Sestavine (za 1 srednje veliko skledo)
-
1 manjša glava kitajskega zelja ( cca 800 g)
-
2 žlici soli (groba morska)
-
1 žlica rjavega sladkorja
-
2 žlici alkoholnega kisa
Za pasto
-
2 stroka česna
-
1 cm svežega ingverja
-
1 žlička rjavega sladkorja
-
1 žlica ribje omake
-
1 žlička čilijevih kosmičev
-
1 žlica vode
Postopek
-
Priprava zelja
Zelje prereži na četrtine, nato pa na manjše kose (približno 3–4 cm). V večji skledi ga potrosi s soljo, dobro premešaj in pusti stati 1 uro. Vmes ga večkrat premešaj. Tako bo spustilo vodo in se zmehčalo. -
Speremo in odcedimo
Po eni uri zelje dobro speri pod hladno vodo in odcedi. Lahko ga tudi nežno stisneš. -
Pripravi pasto
V multipraktiku zmešaj česen, ingver, sladkor, ribjo omako, čilijeve kosmiče in žlico vode. Dobiti moraš pasto z aromo, ki bo prebudila vse čute. -
Zmešaj
V večji posodi zelje zmešaj s pasto. Dodaj še kisa in sladkor. Dobro premešaj. -
Shrani
Preloži v kozarec ali zaprto posodo. Pusti na sobni temperaturi 12 ur, potem prestavi v hladilnik. Okus se z vsakim dnem poglablja.
Tale kimchi je bližnjica z značajem – super za začetnike ali kadar se ti ne da fermentirat cel mesec. Uporabi ga v toastih, testeninah, riževih skledah ali kar ob pečeni zelenjavi. Če ga narediš več, zdrži v hladilniku 1 do 2 tedna.

Če bi mi kdo pred 20 leti rekel, da bom v trgovskem centru izbiral med tremi vrstami miso paste
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar