Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Od Svilne poti do sušija: Kako azijski okusi spreminjajo našo kuhinjo

Azijska kuhinja osvaja evropske krožnike z okusi, tehnikami in filozofijo. Odkrij, kako nas je spremenila – od sušija do sojine omake.
0

Če bi mi kdo pred 20 leti rekel, da bom v trgovskem centru izbiral med tremi vrstami miso paste, pak choijem in sedmimi različicami sojine omake… bi mu ponudil kislo zelje in rekel: "Kar naj sanja." Danes pa se to dogaja – azijska kuhinja je prispela, se razkomotila in postala čisto domača tudi na evropskih krožnikih. In to ni modna muha, ampak proces, ki teče že stoletja.

Sushi, ocvrt riž in losos z azijsko zelenjavo na krožnikih in skledah, z različnimi omakami in jedilnimi palčkami na sivem pultu

Vse se je začelo… s poprom in pohlepom

Nekoč, ko so ladje še jadra imele, so se evropski trgovci za pest popra peljali na konec sveta. In ja, poper, cimet, klinčki, ingver in muškatni orešček so bili tisti kulinarični “dragulji”, ki so ne samo začinili jedi, ampak zganjali prave kuharske revolucije pri dvorih in na tržnicah.

Zraven začimb pa je prispela tudi radovednost – kaj vse se še skriva v tistem delu sveta?

Azijski valovi, ki so preplavili Evropo

Kolonialna doba
Res je, Evropejci so šli v Azijo po bogastvo – pa so nehote domov prinesli mango, čaj, kokosovo mleko in nove tehnike priprave. Ironija pač.
Migracije po vojni
Ko so se po drugi svetovni vojni v Evropi začele odpirati prve kitajske, indijske, tajske restavracije, so Evropejci prvič dobili pad thai, kari in spoznali, da hrana ni samo “sol in poper”.

Danes – Instagram, TikTok in Wok. Zdaj imamo azijske sestavine skoraj na vsakem vogalu, recepte na YouTubu in wok v vsaki drugi kuhinji. In veste kaj? Čisto prav je tako.

Kako se azijska kuhinja prikrade na evropske krožnike

Sestavine

  • Sojina omaka? Brez nje skoraj ne mine teden.

  • Sezamovo olje? Ja, samo kapljica pa čudež.

  • Pak choi, edamame, shiitake? Domače kot por.

  • Riževi rezanci? Top rešitev za hitro kosilo, ki ni vedno špageti.

Tehnike kuhanja

  • Stir-fry (hitro praženje) – hrustljavo, sveže in ekspresno.

  • Parjenje – zdravo, nežno, čisto druga tekstura.

  • Mariniranje – ingver, česen, sojina omaka – naj se meso malo razneži in navzame okusa.

Filozofija okusa

  • Umami – tisti “mmm” faktor, ki ga dajo daši, gobe, fermentirani izdelki.

  • Ravnovesje okusov – sladko, kislo, slano, pikantno – vse v enem grižljaju.

  • Svežina in lahkotnost – manj masla, več limete. Manj težke omake, več svežih zelišč.

Fusion kuhinja – ko Azija sreča Evropo

Hrustljavo ocvrt piščančji šnicel s katsu omako, narezan na rezine, postrežen z naribanim zeljem, kumaro in palčkami na keramičnem krožniku

Tule pa se kuharji res zdivjamo – in ostali z njimi!

  • Kimchi testenine – zelje sreča karbonaro? Všeč!

  • Suši burrito – kalifornijski suši v mehiškem plašču.

  • Banh mi – francoski baguette z vietnamskim twistom.

  • Katsu piščanec – šnicel z japonskim karakterjem.

  • Teriyaki losos s krompirjem – ker se losos pač dobro počuti v sladko-slani omaki.

Azijska kuhinja ni nekaj, kar bo šlo mimo. To je kulturni dialog – s sestavinami, tehnikami in filozofijo. In Evropa je odprla vrata. Z veseljem. Z vilicami in palčkami v roki.

🥢 Kaj pa ti?

Si že dodal limonino travo v juho? Si eksperimentiral s kari pasto? Imaš doma nori alge, pa še ne veš, kaj z njimi?

Napiši, katere azijske sestavine ali jedi so postale stalnica v tvoji kuhinji – ali pa kaj si zadnjič jedel v azijski restavraciji, pa te še vedno ne spusti.

Ker če kaj vemo, je tole jasno: kuhinja ne pozna meja – pozna samo okuse. 😋

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo