Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Krompirjevi žganci – slovenska klasika na krožniku

Krompirjevi žganci – slovenska narodna jed, preprosta in nasitna. Recept, nasveti in regijske različice v enem članku.

Krompirjevi žganci so jed, ki jo pozna skoraj vsaka slovenska hiša. Preprosti, a nasitni, so že stoletja hranili ljudi po vseh slovenskih pokrajinah. Nekoč so bili vsakdanja hrana na kmetijah, danes pa jih radi postavimo na mizo tudi ob praznikih, saj nas spomnijo na domačnost in tradicijo.
Čeprav je recept na prvi pogled enostaven, pa ima vsak konec Slovenije svojo različico in vsak kuhar svoj mali trik, kako jih pripraviti.

Recept za krompirjeve žgance

Sestavine (za 4 osebe)

  • 800 g krompirja (mokačaste sorte – npr. beli krompir)

  • 200 g koruznega zdroba (ali mešanica z moko)

  • 1 čajna žlička soli

  • 50 g zaseke ali ocvirkov (za zabelo – po želji)

  • 2 žlici olja ali masti

Postopek priprave

  1. Kuhanje krompirja
    Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga damo v lonec s slano vodo. Vode naj bo ravno toliko, da krompir plava. Kuhamo približno 20 minut, da je čisto mehak.

  2. Pretlačimo krompir
    Vode ne odlijemo! Krompir kar v isti vodi grobo pretlačimo s kuhalnico ali tlačilko. Nastati mora gosta krompirjeva masa.

  3. Dodamo zdrob
    Na pretlačen krompir vsujemo koruzni zdrob – kar na kupček. Ne mešamo! V sredini naredimo luknjico, da para lažje uhaja, nato pa pustimo na nizkem ognju približno 15 minut.

  4. Razmešamo žgance
    Po 15 minutah začnemo počasi mešati od zunaj proti sredini. Tako se krompir in zdrob lepo povežeta. Mešamo toliko, da se vse enakomerno razdrobi – žganci morajo biti rahli in drobljivi.

  5. Prilagodimo gostoto
    Če so presuhi, dodamo malo vroče vode. Če so pregosti in se lepijo, jih pustimo še nekaj minut na ognju, da odvečna voda izpari.

  6. Zabela
    Medtem v ponvi segrejemo ocvirke ali olje/mast. Žgance naložimo na krožnik in jih prelijemo z vročo zabelo.

Žganci so vsestranska jed. Odlično se podajo k mlečnim jedem, kot so kislo mleko, jogurt ali sirotka. Enako dobro pa gredo k kislemu zelju, repi, golažu ali bogatim mesnim omakam. Če želiš jed popestriti, lahko pri zabeli uporabiš čebulo, ki jo popečeš do zlato rjave barve, ali pa dodaš malo kisle smetane, da bodo žganci mehkejši in kremasti.

Regijske različice krompirjevih žgancev

👉 Gorenjska
Žganci so bili tukaj pogosto samostojna jed, prelita z mastjo in ocvirki. Pravijo, da morajo biti »drobljivi kot pesek«.

👉 Dolenjska
Pogosto so jih pripravljali z več moke, zato so bili bolj čvrsti. Najraje so jih jedli skupaj s kislim zeljem ali repo.

👉 Prekmurje
Znani po ajdovih žgancih, a tudi krompirjevi niso manjkali. Radi so jih mešali s koruznimi žganci, postregli pa ob bograču ali mlečnih jedeh.

👉 Štajerska
Tukaj so žganci skoraj vedno spremljali mesne jedi. Ponekod so jim dodajali kislo smetano, da so bili mehkejši in nežnejši.

Žganci so bili simbol preprostega, delavnega človeka. Rek »Žganci so za delavce, potice pa za praznike« lepo prikaže, kako so se jedi nekoč delile med vsakdan in posebne priložnosti. Danes pa jih cenimo kot pravo slovensko kulinarično dediščino – pa naj bo na nedeljskem kosilu ali ob kozarcu kislega mleka za večerjo.

Pogosta vprašanja o krompirjevih žgancih (FAQ)

1. Kako narediti, da se žganci ne sprimejo?
Ključ je v tem, da zdroba na začetku ne mešamo. Naj se na krompirju počasi kuha približno 15 minut, šele nato začnemo razmeševati. Mešamo od zunaj proti sredini in le toliko, da dobimo drobljivo teksturo.

2. S čim postreči krompirjeve žgance?
Tradicionalno jih jemo s kislim mlekom, sirotko ali jogurtom. Odlični so tudi kot priloga h kislemu zelju, repi, golažu ali mesnim omakam.

3. Katero moko uporabiti za krompirjeve žgance?
Najpogosteje uporabimo koruzni zdrob, lahko pa tudi mešanico koruznega in pšeničnega zdroba ali celo malo ajdove moke za močnejši okus.

4. Zakaj so včasih žganci presuhi?
Če zmanjka vode pri kuhanju krompirja, bo masa presuha. Rešitev je enostavna: dodaj nekaj vroče vode in dobro premešaj.

5. Se krompirjeve žgance da pogreti?
Da, a najboljši so sveže pripravljeni. Če ti ostanejo, jih lahko na ponvi na hitro pogreješ z malo maščobe, da spet dobijo dober okus.

listnato testo
LISTNATO TESTO

Listnato testo je sestavljeno iz številnih plasti maščob v kombinaciji s kvašenim testom. Med peko se maslo topi in ločuje posamezne plasti testa...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo